Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  KuruTahıl,Bakliyat  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Hologramlı fasulye from gida_tarim on Vimeo.

 

 
Hologramlı fasulye

Türkiye'de sadece İspir'de yetiştirilen ve dünyanın gaz çıkarmayan tek kuru fasulyesi, özel ambalajlarda hologramlı olarak üretilmeye başlandı.


Türkiye'de sadece İspir'de yetiştirilen ve dünyanın gaz çıkarmayan, kabuk atmayan tek kuru fasulyesi, özel ambalajlarda hologramlı olarak üretilmeye başlandı.

Türk Patent Enstitüsü'nden, 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alınan ünlü İspir kuru fasulyesinin sahtesini piyasaya sürüp, satanlar hakkında ise yasal işlem başlatılacak.

Yılda 200-300 ton arasında üretilen İspir kuru fasulyesinin, rekoltesi artırılarak Türkiye pazarından sonra Avrupa'ya ihracatı sağlanacak.
 
İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "İspir fasulyesinin dünyaya açılması için önümüzde iki engel vardı. Birisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi diğeri fasulyeyi işleyecek ekipman. İki sorun da ortadan kaldırılarak fasulyenin üretim rekoltesi artırılmaya başlandı ve Türkiye'nin ulusal marketlerinde özel ambalajlarda satışa sunuldu" dedi.

Sözer, Türkiye'de sadece kendi ilçelerinde üretilen İspir kuru fasulyesinin dünya pazarına açılması için önlerinde hiç bir engelin olmadığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi ile ciddi bir çalışma başlatarak İspir kuru fasulyesini Avrupa'ya ihracat edeceklerini aktaran Sözer, İspir kuru fasulyesinin bugüne kadar profesyonel üretiminin olmadığını ve tezgâhlarda gelişi güzel satıldığını anımsattı.


Marka haline geldikten sonra tezgâhlarda sahte fasulye satışını da önlemiş olacaklarını vurgulayan Sözer, şöyle konuştu:
 
"Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), İspir Esnaf ve Sanatkârları Odası, Atatürk Üniversitesi ve Kaymakamlık olarak başlattığımız çalışma bugün çok önemli bir noktaya geldi. İspir kuru fasulyesi paketleme fabrikası kurularak deneme üretimi yapıldı. Biz şunu istiyorduk: Tüketiciye gerçek İspir fasulyesi yedirmek ve gerçek İspir fasulyesinin piyasada satışını yapmak. Marka haline gelen fasulyemiz Türkiye'nin ulusal marketlerinde 22,5 kuruştan satışa sunulmaya başlandı. Geçen yıllarda 200 ton olan üretimi, 400 tona kadar çıkardık. Hazırladığımız yönergelerle denetim mekanizması olacak, mühendisler, avukatlar olacak ve piyasada nerede İspir fasulyesi satılırsa denetimler kapsamında bunları tespit edip yaptırımlar uygulayacağız. Artık vatandaşımız hologramlı İspir kuru fasulyesini gönül rahatlığıyla yiyebilecek."

"Gerçek lezzetin önünü kesemeyecekler"

Paketleme fabrikası sahibi Murat Öztürk de, meşhur İspir fasulyesini 'MİSPİR' adıyla özel ambalajlarda piyasa sürdüklerini ve vatandaşları açıkta satılan ürünleri almamaları konusunda uyardı.

Türkiye'de yılda 12 ton İspir fasulyesi adıyla satış yapıldığını fakat bunun gerçeği yansıtmadığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Yaklaşık olarak 12 saatlik mesaiyle tesisimiz günde 8 ton civarında İspir kuru fasulyesini paketleyerek Türkiye piyasasına hazır hale getirecek. Deneme üretiminin ardından yaklaşık 15 ton piyasaya gerçek İspir kuru fasulyesi sürdük. Eylül ayından itibaren 300 ile 500 ton arasında rekolte bekliyoruz ve bunun tamamını piyasaya süreceğiz. Nereye giderseniz gidin İspir fasulyesi satışını görmeniz mümkündü. Satış tekniği olarak İspir fasulyesinin adını kullanıyorlardı. Bunun önüne geçeceğiz ve gerçek lezzetin önünü kesemeyecekler."

İspir kuru fasulyesinin paketlenerek piyasa sürülmesinin, göçün önüne geçeceğine inandıklarını ifade eden Öztürk, meşhur İspir fasulyesinin paketlenerek marka haline gelmesi ilçeden gurbete giden insanların da bölgede kalmasını sağlayacağını ve hedeflerinin ilçedeki bütün arazilerde fasulye ekimini artırmak olduğunu kaydetti.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
28.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hologramlı fasulye
Link: Hologramlı fasulye




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız