Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Beyaz Et, Ürünleri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


En yüksek tavuk tüketimi Ege'de, en düşük Doğu'da

Kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğu ülkemizde tavuk eti tüketimi zirve yaptı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan ve internet sitesinde yer alan araştırmaya göre, Türkiye’de bir kişi yılda 17 kilo 24 gram tavuk eti tüketiyor. Tavuk etinin en fazla tüketildiği bölge ise Ege. Ayrıca, evliler bekarlara göre daha fazla tavuk eti tüketiyor.

Ülke genelinde bin 25 hane halkı ile gerçekleştirilen yüz yüze görüşme ve anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ülke genelinde tavuk üretimi ve tüketiminin hızla arttığına dikkat çekilen araştırmada, hanelerin tavuk eti tüketiminde markaya önem verdikleri ve marka tercihinde en önemli faktörün güven olduğu tespit edildi. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması, vatandaşların tavuk etini tercih etmelerinde büyük bir etken olarak gösterildi. Türkiye’de kırmızı et üretiminin maliyet sorunları ve krizler nedeniyle gerilemesi sonucu ortaya çıkan hayvansal protein açığının tavuk ve hindi eti üretiminin artışı ile dengelenmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

YILDA 17 KİLO TÜKETİM

Araştırmaya göre, ülke genelinde tavuk eti tüketimi her geçen yıl artış gösterdi. 2000 yılında 11,05 kilogram olan kişi başına tavuk eti tüketimi, 2005 yılında 14,53 kiloya, 2011 yılında 15,43 kilograma ulaştı. 2013 yılında ise tavuk tüketim miktarı 17 kilo 24 gram olarak tespit edildi. Gelir durumuna göre tüketim miktarı da değişiyor. Aylık bin TL geliri olanlar 14 kilo, 2 bin TL olanlar 17 kilo, 3 bin ve üzeri olanlar ise 22 kiloya kadar tavuk tüketebiliyor.

EGE’DE 21, DOĞU’DA 10 KİLO TAVUK TÜKETİLİYOR

Vatandaşların gelir düzeyi, medeni durumu, tüketicilerin kırsal ya da kentsel alanda yaşamalarına ve yaşam şekillerinin et tüketiminde belirleyici faktör olduğuna dikkat çekilen araştırma, en fazla tavuk eti tüketiminin Ege bölgesinde, en düşük tüketim ise Doğu Anadolu Bölgesi’nde görüldüğü belirlendi. Ege bölgesinde yılda 21 kilo 98 gram tavuk eti tüketilirken, bu rakam Doğu Anadolu’da 10 kiloya kadar düşüyor.

KENTLERDE TAVUK TÜKETİMİ DAHA FAZLA

Tüketicilerin yüzde 60’ı tavuk etini sağlık gerekçesiyle tercih ediyor. Ailelerin yüzde 44,55’i tavuğu bütün olarak tüketmeyi tercih ederken, tüketicilerin tavuk eti satın alırken en fazla son kullanma tarihine dikkat ettiği belirlendi. Araştırmaya göre kırsal ve kentsel alanlarda da kişi başına tüketimin farklı olduğu tespit edilirken, kırsal alanda yıllık ortalama kişi başına 13 kilo, kentsel alanda kişi başına 18 kiloya kadar çıkabiliyor.

EVLİLER DAHA FAZLA TAVUK YİYOR

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri ise evlilerin bekarlara göre daha fazla tavuk tüketmesi oldu. Araştırmaya göre evli kişiler yılda ortalama 19 kilo tavuk eti yerken, bekarlar 12 kilo tüketiyor. Boşanmış veya eşi ölmüş kişiler ise yıllık kişi başına 22 kilo tavuk eti yiyor.
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
13.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tavuk, tavuk eti
Link: En yüksek tavuk tüketimi Ege'de, en düşük Doğu'da




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız