Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Beyaz Et, Ürünleri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Balaban Gıda da Elvan Grubu’nun

Eskişehir’in efsane markası Cici Çikolata’yı bünyesine katan Elvan Grubu, şimdi de Sakarya’da üretim yapan Balaban Gıda’yı aldı.

Rekabet Kurumu’nun da onayladığı satınalma işlemiyle Elvan Grubu; Türkiye’de bisküvi üretimini de portfoyüne ekleyecek. Ayrıca çikolata, gofret ve oyuncaklı çocuk ürün kategorisinde daha iddialı bir konuma yükselecek.
 
Tek hat üzerine dünyanın en büyük kruvasan tesisini Eskişehir’e kuran Elvan Grubu, Today markasıyla kruvasana da iddialı bir giriş yapmıştı.
 
Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, dünyanın en büyük şekerleme firmalarını sıralayan Candy Industry Global Top 100 listesinde geçen yıl 12 basamak birden çıkan Elvan’ın başarı sırrını, “Duygusal İstikrar” kavramıyla açıkladı.
 
2023 yılında 1 milyar dolar ihracat cirosu gerçekleştirmeyi hedefleyen Elvan Grubu, Balaban satınalmasıyla 1 milyar dolar hedefini çok daha erken gerçekleştirmeyi planlıyor.

İstanbul Zeytinburnu’nda bir şekerci dükkanıyla temeli atılan Elvan Grubu, yeni açılım ve satınalmalarla hızlı büyümesini sürdürüyor. Dünyanın en büyük şekerleme firmalarını sıralayan Candy Industry Global Top 100 listesinde geçen yıl 12 basamak birden çıkan Elvan Grubu; 2010 yılında Eskişehir’in efsane markası Cici Çikolata’yı bünyesine katmıştı, şimdi de Balaban Gıda’yı aldı. Rekabet Kurumu’nun da onayladığı satınalma işlemiyle Elvan Grubu; Türkiye’de bisküvi üretimini de portfoyüne ekleyecek. Ayrıca çikolata, gofret ve özellikle oyuncaklı çocuk ürün kategorisinde daha iddialı bir konuma yükselecek. Çünkü Balaban’ın sahibi olduğu Toto markası, oyuncaklı çikolata yumurta pazarının satış adedi lideri olarak biliniyor.
 
2010’DA NESTLE’YE GEÇMİŞTİ
 
Temeli 1960’larda Adapazarı’nda atılan Balaban Gıda, bisküvi ve gofret gibi şekerleme ürünleri üretiyor. Sakarya 1. Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Balaban Gıda’nın yüzde 51’i, 2010 yılında Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu’na geçmişti.
 
Elvan Grubu, yumurta çikolata pazarında TOTO markasıyla bilinen Balaban Gıda’nın tamamını almak için mutabakat sağladı. Rekabet Kurumu’ndan onay aldı. Elvan Grubu’nun finansal gücüyle Balaban Gıda’nın Türkiye’de ve dünyada rekabetçi konumunu sürdürmesi ve yeni atılımlar gerçekleştirmesi planlanıyor.
 
PORTFÖY ZENGİNLEŞTİRİLDİ
 
Türkiye ve dünyadaki 10’a yakın tesiste çikolatadan gofrete, şekerden jellye ve kekten kruvasana kadar geniş bir yelpazede üretim yaptıkları bilgisini veren Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Balaban satınalması hakkında şu bilgiyi verdi: “Hemen hemen tüm kıtalara ihracat gerçekleştiriyoruz. Balaban ile birlikte müşterilerimize tüm kategorilerde hizmet vereceğiz. Bunun yanında büskivi, çikolata, gofret ve özellikle oyuncaklı çocuk ürünlerinde daha iddialı bir konum alacağız. Çünkü Balaban’ın bu alanlarda marka değeri yüksek kaliteli ürünleri var. Ancak Balaban Gıda, kendi kurumsal kimliği ve kişiliği ile yoluna devam edecek.”
  
KRUVASANA DA İDDİALI GİRMİŞTİ
 
Tek hat üzerine dünyanın en büyük tesisini Eskişehir’e kuran Elvan Grubu, Today Croissant markasıyla kruvasan sektörüne de iddialı bir giriş yapmıştı. Kruvasan sektörünü 15 kat büyükmeyi planladıklarını belirten Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, şöyle devam etti: “Kruvasan yatırımı ile özellikle Türkiye’deki öncelikle amacımız pastayı büyütmek… Çünkü bu kategorinin Türkiye’deki Pazar büyüklüğü 25 milyon TL (2013) seviyesinde… Büyüme hızı ise yüzde 1 bile değil… Oysa bu kategorinin de içinde yer aldığı Şekerli Mamuller sektörünün büyüme oranı, yüzde 15’i buluyor. Elvan Grubu’nun büyümesi ise 10 puan daha fazla, yüzde 25… Dolayısıyla biz kruvasan kategorisindeki büyümeyi de en azından sektör gerçeklerine yaklaştırmayı, pastayı büyütmeyi planlıyoruz. Öte yandan ihracatçı bir grup olarak bunu yurt dışına ihraç edeceğiz, özellikle komşu ve çevre ülkelerde de alanı genişleteceğiz. Böylelikle tüm Türkiye kazanacak.”
 
İŞİN SIRRI “DUYGUSAL İSTİKRAR”DA
 
Yaklaşık 20 yıldır yıllık ortalama yüzde 20’ler seviyesinde büyüme kaydettiklerini hatırlatan Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, global ve ulusal krizlere rağmen dikkat çekici büyüme sırlarını “Duygusal İstikrar” kavramıyla açıkladı. Hidayet Kadiroğlu, “Duygusal İstikrar” kavramıyla ilgili olarak da şöyle devam etti: “Biz genel davranış biçimi olarak piyasa iyi olduğunda haddinden fazla açılmadık, kötü olduğunda ise karamsarlığa kapılıp içe kapanmadık. Genel ekonomi iyi olduğunda işlerin bir süre sonra kötüye gideceği temkinini, kriz anlarında ise ilerleyen süreçte durumun düzeleceği iyimserliğini daima koruduk. Bu yaklaşım, ailemizde ve şirketimizde Duygusal İstikrarı sağladı. Duygusal İstikrarla firmamız sanal büyümeden korundu, öz sermayesini güçlendirdi. Bunun ödülünü de özellikle kriz dönemlerinde aldı. Kriz anlarında rakipler küçülürken firmamız öz sermayeli yapısıyla yüzde 35’lere varan oranda büyüme kaydetti. Kapısı kapalı olarak 2010 yılında bünyemize dahil olan Eskişehirli Cici’nin 3 yılda Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde ilk 3’e girmesi de bunun eseri… Hızlı kararlar alındı, güçlü öz sermaye ile kısa sürede yatırımlar tamamlandı ve üretime geçildi. Hem de hiç dış kaynak kullanmadan.
 
Öz sermayeli büyümeyle aslında başlı başına bir model olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü yakın bir geçmişe kadar dış kaynak kullanmadan büyümenin sağlanamayacağına inanılıyordu. Fakat global kriz, aşırı dış kaynak kullanımının zararlarını gösterdi ve yeniden dikkatleri öz kaynakla büyümeye çekti. 62 yıldır biz sadece öz kaynak kullanarak sanal büyümeden korunduk ve sonuçta 130 ülkeye ihracat yapabilecek bir yapıya ulaştık. Cici de bu deneyimle kısa sürede sıçrama yapabildi. Şimdi sıra Balaban Gıda’da…”
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Balaban Gıda, Elvan Grubu
Link: Balaban Gıda da Elvan Grubu’nun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız