Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  KurutulmuşGıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Kuru kayısı ve inciri ABD'liler, kuru üzümü ise İngilizler seviyor

Türkiye'nin kuru incir ihracatında ilk sıradaki ABD'ye eylül-haziran döneminde 9 bin 360 ton ürün gönderildi. Bu ülke, 15 bin tona ulaşan kuru kayısı dış satımında da önde yer aldı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 28'inin yapıldığı İngiltere'ye ise aynı dönemde bu ürünün 42 bin tonluk dış satımı gerçekleştirildi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye'nin kuru incir ihracatı, sezonun başladığı eylül ayından haziran sonuna kadar geçen dönemde, 2013 senesine göre yüzde 21 artış kaydedip 70 bin 865 tona, değer olarak ise yüzde 28 yükselerek 233 milyon dolara çıktı.

Bu üründe en fazla ihracat 9 bin 360 tonla ABD'ye yapıldı. Miktar olarak yüzde 48 artışın yaşandığı ABD'ye yapılan ihracattan elde edilen gelir, yüzde 88 yükselerek 28 milyon dolara ulaştı. Bu ülkeyi 8 bin 758 tonla Fransa, 7 bin 576 tonla Almanya ve 4 bin 72 tonla Rusya izledi.

Kuru kayısıyı da en fazla ABD alıyor
 
Türkiye'nin kuru kayısı dış satımı ise ağustos-haziran döneminde miktar olarak geçen yıla göre fazla değişmeden 107 bin ton olarak gerçekleşti. Elde edilen gelir, yüzde 11 artıp 317 milyon 880 bin dolara yükseldi.

Kuru kayısı ihracatında da ilk sırada 15 bin tonla ABD geliyor. Bu ülkeye yapılan ihracattan elde edilen gelir yüzde 29'luk artışla 53 milyon dolara ulaştı. Bu ülkeyi, 12 bin 532 tonla Rusya, 8 bin 784 tonla Almanya, 7 bin 610 tonla Fransa, 6 bin 650 tonla İngiltere ve 5 bin tonla Avustralya takip etti.

Kuru üzümün yüzde 28'ini İngilizler tüketiyor
 
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı ise eylül-haziran döneminde, geçen yıla göre miktar olarak yüzde 29 azalarak 150 bin tona, değer bakımından da yüzde 16'lık düşüşle 385 milyon dolara geriledi.

Bu üründen fazla talep eden ülke ise 42 bin tonla İngiltere oldu. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 28'ini alan İngiltere'ye gönderilen üründen elde edilen gelir, geçen yıla göre yüzde 18 düşse de 106,7 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu.

İngilizlerden sonra çekirdeksiz kuru üzümü en fazla Almanlar aldı. İhracat miktarı 23 bin ton olan bu ülkeyi, 17 bin tonla Hollanda, 12 bin tonla İtalya, 8 bin tonla Avustralya izledi. Bu ülkelere ihracatlar, değişen oranlarda azalma gösterdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuru kayısı ve inciri ABD'liler, kuru üzümü ise İngilizler seviyor
Link: Kuru kayısı ve inciri ABD'liler, kuru üzümü ise İngilizler seviyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız