Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Dondurma »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

Büyükler de dondurma yesin

SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, çocukların severek tükettiği dondurmanın, besleyici ve bir tatlı olduğunu belirterek, büyüklere de dondurma yemeleri önerisinde bulundu.


Özenoğlu, yaptığı açıklamada dondurmanın, yaz ve kış aylarında tüketilebilecek en hafif tatlılardan biri olduğunu söyledi.

Hijyen kurallarına uyularak yapılan dondurmanın hastalığa yol açmayacağına işaret eden Özenoğlu, "Dondurma tüketmenin mevsimi ve yaşı yoktur. Ülkemizde dondurma genellikle yaz tatlısı ve çocuk tatlısı olarak bilinir. Ancak her yaş grubundaki insan için dondurma, en güzel tatlıdır. Burada hangi dondurmanın yenildiği önemlidir. Kaymaklı veya sütlü dondurma oldukça güzel ve sağlıklı bir besin kaynağıdır" dedi.

"Süt sevmeyen dondurma yesin"

Dondurmanın, değişik besin ögelerini bünyesinde topladığını kaydeden Özenoğlu, yapısında protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminlerle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko ve demir gibi mineralleri içerdiğini kaydetti.

Süt sevmeyen kişilere ve çocuklara dondurma önerebileceklerine dikkati çeken Özenoğlu, şöyle devam etti:

"Dondurma, hijyen kurallarına uyulduğu, soğuk zincirini tüketiciye kadar koruduğu ve sağlıklı ambalajlarda sunulduğu zaman, içerdiği besin ögeleri ve değerleriyle büyük, küçük herkesin tüketebileceği bir besindir. 100 gram dondurma, 100 gram sütten enerji, besin ögeleri, vitamin ve mineraller açısından daha zengindir. Halkımız, dondurmayı ve yararlarını gerçek anlamda bilmiyor. Dondurma, çocuklara yönelik bir gıda olarak algılanmakta ve bir yaz tatlısı olarak sınırlanmaktadır. Ya da 'kilo aldırır' diye uzak durulmaktadır. Oysa, çikolata, kadayıf, tahin helva ve hamur tatlıları, aynı miktar dondurmadan 3-4 kat daha çok enerji verir."

Özenoğlu, yaz aylarında sevilerek tüketilen dondurmanın, sağlıklı bir besin olduğu için kış aylarında da rahatlıkla tüketilebileceğini sözlerine ekledi.






dunya.com

Ekleme Tarihi
20.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Büyükler de dondurma yesin, A, C, D, E, B grubu vitaminler, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko ve demir, mineral
Link: Büyükler de dondurma yesin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız