Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  DondurulmuşGıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

Dondurulmuş gıdalarda gramaj oyunu

İSTANBUL - Dondurulmuş ürünlerin gramajlarını inceleyen Tüketiciler Birliği’nin tespitlerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Muta Şahin"Görülmüştür ki, en pahalı suyu bize dondurulmuş gıda üreticileri satmaktadır" dedi.


Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Muta Şahin, konuyla ilgili olarak şu yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Suyun kilosu 22 TL

Tüketici aldığı ürünün ambalajında ürünün net ve brüt miktarlarını görmelidir. Satın alma kararını, fiyat-miktar karşılaştırmasını yaparak verecek olan tüketicinin bu hakkı yasa ile de güvence altındadır. Tüketicinin aldığı ürünün ambalajında gördüğü miktarı net olarak algılaması doğru olandır, tüketiciler net ürüne bedel öderler.

Derneğimizin yapmış olduğu incelemelerde özellikle dondurulmuş gıdaların ambalajında net veya brüt ifadesine yer verilmeksizin ağırlıkların yazıldığı görülmüştür. Yasalar gereği net miktarın yazılma zorunluluğu dikkate alınarak, ürünler satın alınıp tartım işlemi yapılmış ve satılan ürün miktarının ambalajında belirtilen miktardan çok farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu farkın %50’lere kadar çıkmış olması ile tüketici verdiği bedelin yarısını suya veriyor olmaktadır. Özellikle deniz mahsullerine ait dondurulmuş gıdalarda, bedellerin yüksek oluşu ile tüketiciye suyun kilosu 22 TL’den satılmaktadır.

Ambalajında miktarı net olarak belirtmeyen üreticiler yasalarımıza göre suç işlemektedirler. Ülkemizde gıda konusunda gittikçe yerleşen güvensizlik, miktar konusunda da apaçık görülmektedir. Tüketicinin reklam, ambalaj ve etiketlere güvenerek aldatılmasının önüne ciddi bir denetim ve ceza sistemi ile geçilebilir.

Aldığımız ürünlerin gramajında yaşanan bu aldatıcı ifadeler, ülkemizde denetimlerin ve cezai yaptırımların yetersizliğini işaret etmektedir. Dondurulmuş gıdalarda yaşanan bu aldatma dikkate alınarak, gıda sektöründe yer alan tüm ürünlerin denetiminin yapılmasını, hileye başvuran ve tüketiciyi aldatan şirketlerin yetkililerce tespit edilip, hak ettikleri cezaları almaları sağlanmalıdır.

Tüketiciler Birliği konunun takipçisi olacak ve gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde, bu aldatma içinde olan tüm şirket ve markaları sırasıyla kamuoyuna açıklayacaktır.




dunya.com

Ekleme Tarihi
07.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: dondurulmuş gıda, gramaj, hile, gıda
Link: Dondurulmuş gıdalarda gramaj oyunu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız