Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  DondurulmuşGıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Bursa, meyve-sebze mamullerini en çok Irak'a satıyor

Son yıllarda hızlı yükselişini sürdüren Irak pazarı, %78'lik artış 14 milyon 741 bin dolar ihracat ile ilk sırada yer aldı.


BURSA - Salça, konserve, dondurulmuş gıda ve meyve suları gibi alanlarda, tarıma dayalı sanayinin önemli merkezlerinden Bursa'dan yılın 8 ayında yapılan meyve-sebze mamulleri ihracatı yüzde 3,79 düşüş kaydederken, son yıllarda hızlı yükselişini sürdüren Irak pazarı, yüzde 78'lik artış 14 milyon 741 bin dolar ihracat ile ilk sırada yer aldı.

Bu dönemde, AB ülkelerinin büyük bölümüne yapılan ihracatlarda ciddi oranlarda düşüş gerçekleşirken, Irak'ın yanı sıra Suudi Arabistan'da yüzde 65, Rusya Federasyonu'nda ise yüzde 412'yi bulan ihracat artışları gözlendi.

Uludağ Meyve-Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin kayıtlarından derlenilen bilgilere göre, 2012 ocak-ağustos döneminde, 117 milyon 83 bin doları bulan meyve-sebze mamulleri ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 3,79'luk düşüşle 112 milyon 646 bin dolara geriledi. Sektör, bu dönemde 84 ülke ve özerk bölge ile 5 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdi.

Yılın 8 ayında, Bursa'nın meyve-sebze mamulleri ihracatından aldığı yüzde 13,09'luk payla lider olan Irak'a dış satım, yüzde 78,15 artarak 14 milyon 741 bin dolara yükseldi.

Aynı dönemde, Irak'ın ardından ikinci sırada yer alan İngiltere'ye yapılan ihracat ise yüzde 21,61'lik düşüşle 11 milyon 873 bin dolara, üçüncü sıradaki Almanya'ya gerçekleştirilen ihracat da yüzde 24,68'lik düşüşle 9 milyon 607 bin dolara geriledi. Ayrıca, Hollanda'da yüzde 30,28, Belçika'da yüzde 13,64, ABD'de yüzde 35,63, İtalya'da yüzde 13,74 ihracat düşüşleri gözlendi.

Rusya'ya ihracat yüzde 412 arttı

Buna karşılık, Irak pazarının yanı sıra Suudi Arabistan ve Rusya Federasyonu'ndaki ihracat artış hızları dikkati çekti.

Ocak-ağustos döneminde, yüzde 65,44'lük artış ve 5 milyon 851 bin dolar ihracatın gerçekleştirildiği Suudi Arabistan, Bursa'nın meyve sebze mamulleri ihracatı yaptığı ülkeler sıralamasında 5'inciliğe tırmandı. Yüzde 422,91'lik rekor artış ve 4 milyon 74 bin dolar ihracatın yapıldığı Rusya Federasyonu ise kendisine 6'ncı sırada yer buldu.

Yılın ilk 8 aylık döneminde, meyve sebze mamulleri ihracatında, gelişmiş batı ülkelerine kıyasla, yakın ve çevre ülke pazarlarında daha iyi bir performans sergilendi.     
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bursa, meyve-sebze mamulleri, Irak, ihracat, Salça, konserve, dondurulmuş gıda, meyve suyu
Link: Bursa, meyve-sebze mamullerini en çok Irak'a satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız