Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  DondurulmuşGıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Enerjisi düşük "tatlı" dondurma üretti from gida_tarim on Vimeo.

 

Enerjisi düşük "tatlı" dondurma üretti

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir, yaptığı bilimsel çalışma kapsamında, obez ve diyabet hastaları için çay şekeri yerine stevia bitkisiyle tatlı dondurma üretti.




Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, yaptığı bilimsel çalışma kapsamında, obez ve diyabet hastaları için çay şekeri yerine stevia bitkisiyle tatlı dondurma üretti.

Dondurma üzerine uzun yıllardır bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, diyabet ve obezlerin de sağlık açısından önemli besin kaynağı olan dondurmayı rahatlıkla tüketebilmesi için araştırma yaptı.

Çay şekeri ya da glikoz şurubu yerine Güney Amerika'da yetişen ve çok tatlı olmasına rağmen enerji vermeyen stevia bitkisi katarak üretim yapan Özdemir, üniversite laboratuvarında tat, aroma ve yapı olarak aynı dondurmayı elde etti.

Özdemir, diyabet hastaları için şeker alkollerini çalışarak çok iyi sonuçlar aldığını ve sonuçlara yurt dışından olumlu tepkiler geldiğini belirterek, söz konusu çalışmayı daha da geliştireceklerini söyledi.

Bilimsel çalışmaları, yeni kaynaklar ekleyerek devam ettirdiklerini anlatan Özdemir, "Dondurmaya, şeker yerine stevia diye bir madde katıyoruz. Bu tatlandırıcı, enerji ihtiva etmiyor. Yani bağırsaklardan direk atılıyor. Hem şeker hastaları için problem oluşturmuyor hem de enerji değeri olmadığı için şişmanlatıcı bir özelliği de olmuyor" diye konuştu.

Özdemir, dondurma yapımında çay şekeri yerine tatlandırıcı için stevia bitkisini kullandıklarını söyledi.

Bu konuda bir çalışma yaptıklarını ve çok iyi sonuçlar aldıklarını ifade eden Özdemir, “Panel testi yaptık. Normal çay şekeriyle yaptığımız dondurmalarda beğeni olarak paralel sonuç aldık. Bu çok önemli. Yani hemen hemen aynı düzeyde beğenildi. Bizim amacımız dondurmanın daha çok beğenilmesidir. Şeker bize göre dondurmada tatlandırıcı olarak en iyi maddedir. Paralel bir lezzet bulduğumuz için kendimizi başarılı kabul ediyoruz” dedi.

Stevianı, tat ve aromanın yanı sıra yapı olarak da şekerle aynı olduğunu belirten Özdemir, "Bu stevia, şeker hastaları iyi bir şeker kaynağı olabilir ve dondurmanın da kalitesini düşürmeden aynı kalitede dondurma yapmanın bir yolu olabilir. Diyabet hastaları için ve şişmanlık problemi olan kişiler için de önemli bir çalışma olarak düşünüyorum" dedi.

Dondurmanın şeker oranının yüksek olduğunu ve stevianın çay şekerinden 300-400 kat daha tatlı bir şeker olduğunu kaydeden Özdemir, “ Bir litre süt için 250 gram şeker kullanacaktık, 42 gram steviayla bunu yaptık. Normal şekerin tatlılığını steviada da bulalım diyoruz. İnsanlar dondurma yerken gerçek tadını alabilsin diye böyle çalışma yaptık. Laboratuvarda üretimini yapıyoruz" diye konuştu.

(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: dondurma
Link: Enerjisi düşük 'tatlı' dondurma üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız