Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GDO Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl

İTÜ Pirinçteki Zehri Belgeledi
 
 
 
Mersin'deki GDO'lu pirinç skandalı İTÜ'yü harekete geçirdi. İTÜ pirinçlerin GDO'lu olduğunu kanıtladı.


Türkiye'de ilk kez Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın izniyle Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün operasyonu sonrasında önceki hafta üç firmanın yetkilisi 8 kişi tutuklanmıştı.

Pirinçlerin GDO'lu olmadığı iddiasıyla yapılan itiraz üzerine Memişoğlu/Tat, Tiryaki Agro ve Göze Tarım firmalarının yetkililerinden biri hariç 7'si serbest bırakılmıştı.

İthalatçı firmalarından yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı da STA, MRL, TÜBİTAK ve İTÜ Laboratuarlarının GDO tespitlerine rağmen GDO'nun bulaşma olduğunu iddia etmişlerdi.

İTÜ'NİN ANALİZLERİ PİRİNÇLERİN GDO'LU OLDUĞUNU BELGELEDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi, Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştormaları Merkezi Laboratuarlarında yapılan son analizlerde GDO'nun bulaşma olmadığı ABD menşeli pirince özgü LLRICE601 geni tespit edildi.

İTÜ, Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nca istenen operasyonla el konulan pirinçlerle ilgili GD tespiti ile ilgili hazırladığı ve mahkemeye sunduğu raporuna şu çarpıcı notları yer veriyor:

"Aşağıda örnekleriyle tarihsel olarak benzer vakalar ile ilişkilendirilerek konu özetlenmeye çalışıImıştır. Eldeki durum bire bir olarak ilişkilendilirilmemekle beraber; aşağıdaki örneklerden de anlaşılacağı gibi dünya genelinde benzere vakalar yaşanmaktadır.

LLRice glufosinat-amonyum-tabanlı herbisitlere toleranslı, ABD kökenli Agrobacterium tumefacions tekniği ile üretilmiş, genetiği değiştirilmiş bir pirinçtir. ABD tarafından LLRice601 ve LLRice604 ırkları onaylanmamış, LLRice62 ve LLRice06 ırkları ise onaylanmıştır.

2006'da Bayer, ABD Tarım Bakanlığı'na LLRice601'in bir cins uzun pirince bulaştığını bildirmiştir. ABD Tarım Bakanlığı'nda yaptığı araştırmada ABD pirincinin %30'undan fazlasının LLRice604 ve LLRice62 GD pirinciyle kontamine edildiği tespit edilmiştir.

Bu nedenle Bayer çiftçilere 750 milyon dolar tazminat ödemiştir. 2006 ile 2007 yılları arasında, 30'dan fazla ülkede ABD'den ithal dilen pirinçlerde, Bayer'e ait ve onaylanmamış 3 adet GD pirinç türünün izleri tespit edilmiştir.

BT63 böcek haşaratlarına karşı dayanıklı, Çin'de devlet desteği ile geliştirilmiş GD bir pirinç ırkıdır. BT63 pirinç güve türlerine toksik bir protein üretmektedir. Farelerle yapılan deneyler bu proteinin alerji benzeri sorunlara oluşturduğunu göstermiştir. Bu nedenle dünya da üretimi yasaktır. Nisan 2005'te Greenpeace Çin'de 2003'ten beri yasadışı Bt63 pirinç üretimi olduğunu ortaya çıkarmıştır. 2006'da Avustralya, Fransa, İngiltere ve Almanya'da 10 adet 2007'de Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, İtalya, İsveç'te 10 adet 2012'de Hollanda'da 1 adet ithal BT63 ile kontamine pirinç vakası bildirilmiştir.

Merkezimize Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından gönderilen MRS00083214, MRS00083330, MRS00083332 nolu numunelerde LLRice601 ve Bt63 ırklarının ikisinin birlikte var olduğu, pirinç spesifik yapılan Real-Time PCR ve DNA dizi analizleri ile tespiti edilmiştir."

ŞİMDİ NE OLACAK?

Normal bir ülke olsak operasyonun ilk anından bu yana 'GDO yok bulaşma var' diyen bakanların istifa etmeleri beklenir. Ama bu bizde olmayacak. Herkes hiçbir şey yokmuş, hiçbir şey söylememişler gibi yollarına devam edip, laboratuarı suçlamaya devam edecek. Ancak bu rapor mahkemenin yurtdışı çıkış yasağı koyduğu zanlıları yeniden tutuklamasına yol açabilir. Dahası fezlekelerde adı geçen ve bazı kamu organlarına baskı uygulayan bürokratların hakkında da fezleke düzenlenmesine yol açabilir.

Türkiye'nin ilk "biyoterör" operasyonun sonuçlarını bekleyip göreceğiz.
 
 
İŞTE O RAPOR 











http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
28.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İTÜ Pirinçteki Zehri Belgeledi,gdo
Link: İTÜ Pirinçteki Zehri Belgeledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız