Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GDO Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
monsanto IcerikbannerUrl


DÜNYADAKİ TEHLİKENİN ADI: MONSANTO

GDO’ya Hayır Platfotmu, GDO’lu tohum pazarının lideri Monsanto firmasına karşı başlatılan uluslararası mücadeleye katıldı. Monsanto’nun 100 yıllık tarihçesini anlattılar



GDO’ya Hayır Platfotmu, Genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) tohum pazarının lideri Monsanto firmasına karşı başlatılan uluslararası mücadeleye katıldı. Platform, canlı sağlığı üzerine yaşamsal riskleri olan ve her türlü ekolojik tehdidin sorumlusu bu ve benzeri firmaları tarla ve sofralardan uzak tutmayı amaçlıyor. Günümüzde Monsanto, GDO‘lu tohum pazarının yaklaşık yüzde 90‘ına hükmediyor; tarım ilacı ve küresel tohum pazarının ise liderlerinden biri.
Tarım, ilaç ve tohum tekellerinden biri olan Monsanto’ya karşı GDO’ya Hayır Platformu dün TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenledi.Toplantıda platform adına açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Ataklı dünya üzerinde canlı yaşamını ve ekolojiyi tehdit eden ya da yıkıma uğratan ne kadar tehlikeli ve ölümcül unsur varsa sorumlusunun Monsanto olduğunu bildirdi.
Monsanto’nun Vietnam savaşında Amerikan ordusunun kullandığı Agent Orange adlı zehrin üreticilerinden biri olduğunu bu zehir nedeniyle 400.000 kişinin hayatını kaybettiği ve yarım milyon çocuğun sakat doğduğunu hatırlatan Ataklı, kirletici ve zehirli ürünlerini kurulduğu yıldan itibaren güvenilir ürünler iddiasıyla pazarlayan Monsanto’nun bu seferde GDO’lu ürünler için aynı ifadeleri kullandığını ama ürettiği ve kullandığı her ürünün toprak, yer altı ve üstü suları, hava, insan, hayvan ve böcekler için yok edici olduğunu söyledi.
Son olarak Monsanto ürünlerinin canlı sağlığı üzerine yaşamsal risklerinin, patentler ve biyolojik çeşitlilikte dahil olmak üzere hür türlü ekolojik tehdidin dünya genelinde tartışıldığı günümüzde dünya halklarının tarım,ilaç ve tohum tekellerinden olan Monsanto’ya karşı başlattığı mücadelenin ülkemizde de yayılmasını isteyen GDO’ya Hayır Platformu üyeleri tarlalarımızı ve sofralarımızı çok uluslu şirketlerin GDO’lu tohum ve gıdalarına terk etmeyeceklerini söyledi.

Sakarinle başladı
1901’de Amerikan menşeli çok uluslu bir şirket olarak kurulan Monsanto’nun tarihçesi şöyle: İlk ticari faaliyeti, kanserojen bir madde olan Coca Cola için üretilen yapay tatlandırıcı Sakarin ile başladı. 1920’lerde Poliklorlanmış bifeniller (PCB)’in üretimine başladı. Canlı sağlığına aşırı zararı saptanmış olan bu kimyasal ABD`de 1979’da yasaklandı. Ancak Monsanto, 2001’deki Stockholm Sözleşmesine kadar diğer ülkelerde bunların üretimine devam etti.


***


Sentetik
1941’de, gıda ürünlerinin de ambalajı olarak kullanılan sentetik polistiren (polystyrene) üretimine başladı. Günümüzde strafor olarak adlandırılan maddelerin atıkları Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından 1980’de yayınlanan en zararlı atıklar listesinde. 1943-45 yılları arasında ise Monsanto merkezi araştırma departmanı, radyoaktif plutonyum saflaştırma, üretim ve nükleer silah yapım projesi olan Manhattan Projesinde yer aldı.

Böcek öldürücü
1944’de “İnsanlar ve hayvanlar için çok güvenilir” diye reklamları yapılan DDT’nin ilk üreticisi Monsanto’dur. Sıtmayı önlemek için çıkartılan bu zehir, dünyanın hemen hemen her yerinde tarımda böcek öldürücüsü olarak yıllarca kullanıldı. Daha sonra çevre ve canlı sağlığına verdiği zarar nedeniyle 1972’de yasaklandı.

Dioxin
1945’te tarım ilacı olarak geliştirdiği ot öldürücünün Dioxin maddesini üretti. Kalp, karaciğer hastalıkları, üreme ve gelişme bozukluklarına yol açan çok toksik bir kimyasal madde olan Dioxin, 1997’de Dünya Sağlık Örgütü’nce kanserojen olarak sınıflandırıldı.

Ekleme Tarihi
12.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: monsanto,gdo
Link: Dünyadaki Tehlikenin Adi: MONSANTO




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız