Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GDO Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Sanayide GDO avı

Yem amaçlı olarak Türkiye’ye giren GDO’lu ürünlerin sanayi alanında kullanılıp kullanılmadığı da izleme sistemi ile takip edilecek.

SANAYİDE kullanılacak GDO’lu ürünler için de ‘izleme sistemi’ kuruluyor. Biyogüvenlik Kurulu, konuyla ilgili bakanlıklardan görüş toplamaya başladı. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, “İzin verilen ve yem olarak kullanılan GDO’lu ürünlerle ilgili zaten bir izleme yapılıyor. Ama GDO’lu ürünlerin sanayide kullanılmasıyla ilgili de bir takip sistemi gerekiyor. Bunun için ilgili kurumların katılımıyla bir çalışma yapılıyor” dedi. Kurul, Mart ayında yaptığı toplantıda, GDO ve ürünlerinin izlenebilirliğiyle ilgili sistemin geliştirilmesine yönelik bir çalışmanın başlatılması için bakanlığa tavsiyede bulunulmasına karar vermişti. Nisandaki toplantıda bir adım daha atıldı.

Yem amaçlı ithal edilen ve gıda–yem amacı dışında kullanılabilecek GDO ve ürünlerinin izlenebilirliği için ilgili kurumlar ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun uzmanlarının sonraki kurul toplantısına davet edilmesi benimsendi. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı, “Sadece, yem olarak GDO’lu ürünler gelebiliyor ve yakından izleniyor. Ama örneğin yem amaçlı olarak Türkiye’ye giren GDO’lu soyanın yağı çıkıyor. Firma diyor ki, ‘Ben bu yağı biyodizel olarak yurtdışına ihraç etmek istiyorum’ veya ‘Sanayide kullanmak istiyorum’ diyor. Bununla ilgili bir takip sistemi kurulması gerekiyor ki, sistemi düzgün işlesin. Amaç bu sistemi kurmak” dedi.

Yem olarak izin var


TÜRKİYE’ye giriş yapacak GDO’lu ürünler için öncelikle Biyogüvenlik Kurulu’nun izin vermesi gerekiyor. Kurul bugüne kadar, 19 GDO’lu ürünün yem olarak kullanılması amacıyla Türkiye’ye girmesine izin verdi. Buna karşın 22 mısır çeşidinin yakıt olarak kullanılmasına ve Türkiye pazarına sokulmasına yönelik talepler reddedildi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GDO, sanayide GDO avı, izleme sistemi
Link: Sanayide GDO avı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız