Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GDO Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Gıdada GDO tartışması

Tarım Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğinde yaptığı değişiklik tartışma yarattı. Kimi çevreler değişiklik ile gıda ürünlerinde GDO'ya izin verildiğini savunurken, Bakanlık "gıdada GDO'ya sıfır tolerans"ın devam ettiğini ileri sürüyor.

İSTANBUL - Türkiye birkaç gün önce yabancı bir mama firmasının ürünlerinde GDO'ya rastlandığı haberleri ile çalkalandı. Firmanın ürettiği ürünlerin toplatılması için 80 ilin valiliğine yazı gönderildi ve sorumlular hakkında hukuki süreç başlatıldı. Daha bu tartışmalar tazeliğini korurken; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğinde bugün yaptığı düzenleme yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikte "GDO Bulaşanı" tanımına yer verildi ve "Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir" denildi. İşte bu ifadeler "gıdada GDO tartışmasının" ana temasını oluşturdu.

DÜNYA'nın fikirlerini sorduğu gıda sanayicileri yönetmelikte "ürün" olarak geçen ifadenin bütün ürünleri kapsayacağını ve bu suretle GDO'lu gıdaların yurda girişinin önünün açılmış olacağını savundu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise yönetmeliğin, kesinlikle Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı olduğunu işaret etti ve son günlerde gündeme gelen bebek maması olayını hatırlatarak "Biyogüvenlik Kanunu'nun izin verdiği hiçbir GDO'lu ürün yok. Kanun özetle, bebek mamasında ve küçük çocuk ek besinlerinde GDO'yu kesinlikle yasaklıyor. Ancak bu yönetmelik, yediklerimizin tamamında GDO bulunmasına yol açıyor. Üstelik binde 9'luk kriterin de hiçbir bilimsel yanı yok" dedi. Tüketici Hakları Derneği de yönetmeliğin iptali için Danıştay'da dava açacaklarını açıkladı.
 
 
 
'İzin gıdaya değil, yeme'

Tartışmalar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri DÜNYA'ya bir açıklama yaptı ve düzenlemenin yemde yüzde 0.9'a kadar tespit edilen GDO'nun "bulaşan" olarak kabul edilmesi ve bunun Biyogüvenlik Kurulu tarafından da onaylanması şartıyla kullanılabilmesine izin verdiğini kaydettiler. Bakanlığa göre yeni düzenleme, ithal ürünlerde, beyan edilenin dışında GDO geni tespit edilmesi halinde, bu gen Biyogüvenlik Kurulu'nun izin verdiği genler arasında yer alıyorsa kullanımına izin verilecek.

'Sıfır tolerans sürüyor'

DÜNYA'ya bilgi veren kaynaklar Türkiye'de gıda ürünlerinde GDO’ya sıfır tolerans uygulandığını belirterek, bu kararın sadece yemle ilgili olduğunu, kamuoyunda yanlış anlamaların oluşmaması gerektiğini bildirdiler. Ancak daha önce sıfır olarak uygulanan GDO toleransı yeni dönemde yüzde 0.9 olarak dikkat alınacak. Analiz sonunda yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilen ürünler GDO bulaşanı olarak değerlendirilecek ve bu genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması halinde onay amacına uygun olarak kullanılacak.

Karar ne anlama geliyor?

Halen yem firmaları Biyogüvenlik Kurulu'nun izin verdiği GDO'lu genleri ithal edebiliyor. İthal edilen yemler içerisinde beyan edilenin dışında bir GDO'lu gene rastlanması halinde, bu ürünler kabul edilmiyordu. Yeni düzenlemeyle eğer beyan edilenin dışında tespit edilen gen, daha önce Biyogüvenlik Kurulu'ndan onay almışsa ve oranı yüzde 0.9'un altındaysa yem amaçlı olarak kullanılabilecek. Örneğin gıda amaçlı ithal edilen bir üründe, Biyogüvenlik Kurulu'nun daha önce izin verdiği bir gen tespit edilmesi halinde, eğer GDO binde 9'un altındaysa bu ürün gıda amaçlı kullanılamayacak. Ancak izin doğrultusunda yemlik olarak değerlendirilebilecek. Aynı şekilde yem amaçlı ithal edilen birkaç üründe, ithalatçının beyan ettiğinin dışında bir GDO'lu gene rastlanmışsa ve bu ürün onaylı genler listesinde bulunuyorsa, yem amaçlı kullanımına izin verilecek.

Yemciler kararı uzun zamandır bekliyordu

Bu arada DÜNYA'ya konuşan yem sanayicileri, düzenlemenin gıda ile ilgili olmadığını tamamen GDO'lu yemleri kapsadığını söylediler. Bu düzenlemeyi çok uzun zamandır beklediklerini belirten sanayiciler, "Ancak talihsizlik sonucu kısa bir süre önce bir mamada rastlanan GDO'nun ardından düzenleme yayınlandı. Durum böyle olunca insanların kafasında sanki GDO'lu gıdalara izin veriliyormuş gibi bir algı oluştu. Halbuki bu düzenleme bizim görüşlerimiz alındıktan sonra hazırlandı" dediler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GDO, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar, gıda, Gıdada GDO tartışması
Link: Gıdada GDO tartışması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız