Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GDO Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


'Türkiye'de gıdada GDO'ya izin yok'

Önceki gün basında yer alan 'Bakanlık'tan GDO'lu ürünlere izin' haberlerinin ardından bugün bir açıklama yapan Biyogüvenlik Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Burak, 'Vatandaşımız rahat olsun. Gıdada GDO'ya izin söz konusu değil, izin yok. GDO'lu gıda üretimi de ithalatı da yasak' dedi.

Biyogüvenlik Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Masum Burak, "Vatandaşımız rahat olsun. Gıdada GDO'ya izin söz konusu değil, izin yok. Zaten kanunen GDO'lu tohum, gıda üretimi yasak, GDO'lu gıda ithalatı da yasak" dedi.

Burak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürürlüğe konulan Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik nedeniyle "GDO'lu gıdaya izin çıktı" iddiasının ortaya atıldığını hatırlattı. Bu iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Burak, bu düzenlemenin hukuki bir boşluğun doldurulması için yapıldığını, kesinlikle bir izin anlamına gelmediğini ifade etti. Doç. Dr. Burak, şunları kaydetti:

'SADECE YEM AMAÇLI 17 GENE İZİN VERİLDİ'

"Ülkemizde şu anda sadece yem amaçlı 14 mısır, 3 soya geninin ithalatına izin verilmiş durumda. Gıda ile ilgili hiçbir gene izin verilmiş değil. Gıda ile ilgili GDO toleransımız ne? Yüzde sıfırdır. Bulaşan bile olsa gıdaya izin söz konusu olamaz. Kanun gereği bütün izinler Biyogüvenlik Kurulunun onayından geçmek zorunda. İnternet sitemize girdiğiniz (yem amaçlı) zaman hangi genlere izin verildiği belli. Halbuki Avrupa Birliğinde 30 civarında ülkede soya, mısır, pamuk, kolza, şeker pancarı ve patateste olmak üzere 51 gen gıda amaçlı serbest kullanılıyor. Zaten ABD ve diğer ülkelerde bu konuda her şey serbest. En sıkı kanun AB kanunu, bizim Biyogüvenlik Yasamız AB'den bile sıkı. Yasayla sadece yem amaçlı olmak üzere 17 gene izin verildi."

'YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR'

Doç. Dr. Burak, Biyogüvenlik Kanununda "bulaşan" tanımının yer aldığını ancak yönetmelikte bu konuda boşluk bulunduğu için yasal bazı sorunlar oluştuğunu kaydetti. Burak, hukuki boşluğun doldurulması için yapılan değişiklikle, AB ve Türkiye'de GDO etiketleme eşiği olarak kabul edilen binde 9 oranının altındaki bulaşanların Biyogüvenlik Kurulunca değerlendirmeye tabi olacağını bildirdi.

Türkiye'nin GDO'lu gıdaları sınır denetimlerinde yakaladığında geri gönderdiğini, piyasada tespit edilmesi halinde ise toplatıp imha ettiğini ifade eden Burak, "Gıdada GDO yine olmayacak. Düzenleme kapsamında bundan sonraki süreçte o bulaşan yemle ilgiliyse bakılacak. Diyelim mısır veya soya GDO'suz diye geldi ama kapıda analiz yaptık ve binde 9'un altında bulaşan çıktı. Bu ürün, Biyogüvenlik Kurulunun izin verdiği 17 gen arasındaysa yem olarak kullanılmasına izin verilecek. Eğer bu izin verilen genlerden biri değilse yem olarak bile kullanılamayacak" diye konuştu.

Türkiye'deki Biyogüvenlik Kanununun dünyada bu alandaki en hassas kanun olduğunu belirten Burak, "Vatandaşımız rahat olsun. Gıdada GDO'ya izin söz konusu değil, izin yok. Zaten Kanunen GDO'lu tohum, gıda üretimi yasak, GDO'lu gıda ithalatı da yasak" ifadelerini kullanıldı.

'BU DÜZENLEMENİN TOPLATILAN MAMA İLE BİR İLGİSİ YOK'

Yönetmeliklerin ve diğer düzenlemelerin hazırlanarak Başbakanlığa gönderildiğini ve sırayla yayımlandığını anımsatan Burak, "Bunun son günlerdeki olaylarla (geçen hafta bir mama türünün GDO bulaşan iddiasıyla toplatılması) hiçbir ilgisi yok. Bu çok daha önceden gönderilmiş bir yönetmelik değişikliği. Çünkü bunlarla hiçbir bağı yok. Gıdada bulaşan dahi yasaktır. Bu çok açık, net. Burada çok ciddi bir yargısız infaz yapılıyor. Hayretler içerisinde kaldım. Türkçesi düzgün olan bir insan nasıl 'GDO'lu gıdaya izin var' diyebiliyor, bunu anlamış değilim. GDO'lu gıdaya kesinlikle izin yok" değerlendirmelerinde bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GDO, gıda, 'Türkiye'de gıdada, GDO'ya izin yok'
Link: 'Türkiye'de gıdada GDO'ya izin yok'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız