Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Baharatlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Ekmek parası için ilkel şartlarda tuz üretiyorlar

Siirt'te bulunan tuz kuyularında köylüler ilkel şartlarda yılda yaklaşık 5 ton tuz üretimi yapıyor.


Siirt'te Osmanlı döneminde kurulan, 1998 yılında zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan tuz kuyularını, köylüler kendi imkanlarıyla işletiyor. Akdoğmuş ve Bayraktepe köyleri arasındaki tuz kuyuları, çevredeki köy sakinlerinin geçim kaynağı haline geldi. Yıllık ortalama 5 ton tuzun üretildiği kuyuları işleten köylüler, 15 yıldır vergilerini ödediklerine belirterek, kuyuların kendilerine devredilmesini istiyor.

Köy sakinlerinden Taci Sezgin, babasının devlet tarafından işletilen tuz kuyusundan emekli olduğunu, kuyuların yıllardır da köylüler tarafından sırayla kullanıldığını söyledi. Zor şartlar altında tuz üretimi yapıldığını aktaran Sezgin, yaklaşık 9 metre derinliğinde kazılan kuyulardaki suyun yüzeye çıkarılarak, havuzlara aktarıldığını, bir süre sonra güneşte suyun içindeki tuzun ortaya çıktığını belirtti.
 




Tuz üretimi yapanların havuz kurarak 3 kuyudan tuz elde ettiklerini bildiren Sezgin, ürettikleri tuzların Siirt'te işletildikten sonra piyasaya sürüldüğünü, köylülerin bu şekilde geçimlerini sağladığını aktardı. Tuz üretiminin ülke ekonomisine katkısı olduğunu dile getiren Sezgin, "Dışarıdan tuz almamak ve tuz kaynaklarımıza sahip çıkmak için 15 yıldır vergimizi ödeyerek üretim yapıyoruz" diye konuştu.

Sezgin, devlet tarafından işletildikten sonra zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan kuyuların yüzlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu vurguladı.

Geçimlerinin tarım ve hayvancılığın yanı sıra tuz üretiminden sağlandığını anlatan köylülerden Fehim Yılmaz da kuyuları daha modern şartlarda işletmek istediklerini, bu nedenle kuyuların işletenlere devredilmesi gerektiğini kaydetti.

Devlet tarafından işletilen tuz kuyularında 18 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Abdullah Yılmaz ise bugüne kadar kuyularda herhangi bir sıkıntı veya göçük meydana gelmediğini anlattı.




Yılda 5 ton tuz üretiliyor


Babasının da tuz kuyularında çalıştığını, baba mesleğini sürdürdükten sonra şimdi çocuklarının da aynı mesleği yaptığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"O zaman maaşlar üretilen tuzun kilogram hesabına göre veriliyordu. Daha sonra resmi oldu, birçok insanımız faydalandı. 1994 yılında emekli oldum. Şimdi ise kendi imkanlarımızla kuyulardan tuz çıkarıyoruz. Çünkü başka bir iş imkanı yok. Ya bu işi yapacağız ya da göç edeceğiz."


Ürettikleri tuzun 70 kilogram ağırlığındaki çuval fiyatının 15 ile 20 lira arasında olduğunu aktaran Yılmaz, "Yıllık yaklaşık bir kuyudan 200 torba çıkarıyoruz. Kuyularda yılda 5 tona yakın tuz elde ediliyor. Üretilen tuz birçok kente gönderiliyor" ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tuz
Link: Ekmek parası için ilkel şartlarda tuz üretiyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız