Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Diyet Gıdalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


‘Çöp’ünü Rusya’ya satacak

RUSYA’nın AB ülkeleri ve ABD’ye uyguladığı gıda ambargosu en çok Türk firmalarına yaradı. Süt ürünlerinden meyve sebzeye, beyaz etten tarım ürünlerine kadar birçok sektör Rusya’ya ihracat yapabilmek için sıraya girdi.

2013 mart ayında yürürlüğe giren ‘et tebliğ’ ile mekanik ayrıştırılmış etin kullanımının yasaklanmasıyla yaklaşık 140 bin tonluk söz konusu üretimin yarısını çöpe atan beyaz et üreticilerinin imdadına Rusların ambargo kararı yetişti. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, “Bu ürün ciddi anlamda çöpe gidiyordu. Bir dönem bu ürünü Suriye sosis ve salam gibi ürünleri yapımında kullanmak için alıyordu. Bu pazar kapandı. Yaklaşık 140 bin tonluk üretimin yarısı ihraç ediliyordu. Yarısı ise elde kalıyordu. Şimdi 50-60 bin tonluk alım yapan Rusya bu ürünü bizden almaya başladı. Ürünün ton başına ortalama fiyatı 750 dolar. 40 milyon dolarlık ek gelir yaratabilir” dedi.

Rusya’nın piliç eti ithalatının 1.1 milyar dolar olduğunu kaydeden Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, “Rusya bu ürünlerini ABD, Brezilya ve Avrupa’dan alıyor. Ambargodan dolayı Türkiye pazarına yöneldik. Temmuzda Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 63’ünü biz yaptık. Rusya Türkiye’den gelen beyaz et ürünlerine yüzde 85’lik gümrük vergisi uyguluyor. Polonya sınırında serbest bölge var. Buradan gönderiyoruz. Ayrıştırılmış et dışında kanat ve göğüs eti de gönderiyoruz. Eğer Rusya 150 bin tonluk kota tanımlarsa 300 milyon dolar piliç eti satabiliriz. Mekanik ayrıştırılmış et için gelir beklentimiz 20 milyon doların üzerinde” dedi. Bürokratik engellerin aşılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer de “Rusya stoktaki ürünleri almak için talepte bulundu” dedi.

Mekanik ayrıştırılmış et nedir
 
MEKANİK ayrılmış et, büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan et olarak tanımlanıyor. Bu üretimden ortaya çıkan çok ince kıyma genellikle sosis ve salam üretimi yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Rusya, ihracat, mekanik ayrıştırılmış et, gıda
Link: ‘Çöp’ünü Rusya’ya satacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız