Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Organik Gıdalar »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Daima Organik Tüketmeniz Gereken Yiyecekler

Alışveriş sepetinize organik yiyecekleri eklemek biraz pahalı olabilir. Organik olmayan, kimyasal katkı maddeleri ve hormonları içeren yiyecekleri tercih etmek ileride oluşabilecek sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bazı yiyecekler ise organik olmadığı zaman besin değeri ve faydasını tamamen yitirmekte. Alışveriş yaparken daima organik olarak tercih edilmesi gereken yiyecekleri sizler için yazdık.

Mümkün olduğunda organik gıdalar satın almaya özen gösterin. Eğer bütçeniz daima organik gıdalar almaya elverişliyse alışverişlerinizi bu listeye dayanarak yapabilirsiniz.
 
Domates
 
Domatesi birçok yemekte kullanıyoruz. Büyük bir domatesin bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini miktarının neredeyse üçte ikisini içerdiğini biliyor muydunuz? Domates de en iyi likopenin kaynaklarından ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan testlerde organik olmayan domateslerin birçok toksik kimyasal madde içerdiği görülmektedir. Bu sebeple bütçeniz el verdiğince domates alırken organik tercih etmek faydalı bir seçim olacaktır.
 
Tahıl
 
Organik kepekli tahıllar, kronik hastalıklar, inme ve kalp hastalığı risklerini azaltabilir. Aynı zamanda kilonuzu korumaya yardımcı olacaktır.
 
Süt
 
Sertifikalı organiksütler, serbest arazide yetiştirilen organik büyüme koşullarıyla beslenen ineklerden geliyor. Bunun dışındaki sütler ise hormonlu ineklerden elde edilen sütlerdir. Sağlık faydaları bakımından oldukça yararlı olan ve hormon içermeyen organik sütleri tercih ediniz.
 
Peynir
 
İşlenmiş peynir üretimi ısı ve emülsiyon kullanılarak yapılır. Bu durum, monosodyum fosfat, kalsiyum sitrat ve potasyum sitrat gibi emülsifiye edici maddeler arasında çeşitlilik oluşması anlamına gelir. Yani işlenmiş peynirler, büyük ihtimalle süt üretimini artırmak için sentetik hormonlar ile yetiştirilmiş bir inekten geliyor. Bu peynirler, kanserle bağlantılı olan gıda boyası içeriyor olabilirler. Peynir, çok büyük bir protein kaynağıdır. Bu sebeple, peynir alırken organik olması büyük önem taşıyor.
 
Et
 
Eğer et tüketiyorsanız, geleneksel et ürünlerinde hormon, antibiyotik ve tarım ilaçlarının bulunduğunun farkında olmanız önemli. İnekler ve diğer hayvanların, sentetik gübre ve yabani ot yemeleri nedeniyle et ve kümes hayvanlarında tarım ilaçları bulunur. Çoğu uzman tarafından yapılan çalışmalar kanser ve diğer zararlı sağlık etkileri sebebiyle normal et yerine organik et alınması gerektiğini gösteriyor. Organik etler pahalı olabilir ama faydaları oldukça fazladır. Örneğin kırmızı et, protein, demir ve çinko bakımından zengindir.
 
Elma
 
Elmanın faydaları için “doktoru evden uzak tutmak için iyi bir yol” diye bahsedilir. Elma, lif bakımından oldukça zengin bir kaynaktır ve sindirim yollarının düzgün çalışmasında rol oynar. Elma, kardiyovasküler fonksiyonu ile düşük kolesterolü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Fakat ne yazık ki bu güzel meyve, üretiminde tarım ilaçları kullanılan gıdalar listesinde en üst sıralarda yer almakta. Yapılan araştırmalara göre piyasadaki elmaların yüzde 88’i kanserojen madde kalıntılarını içermekte. Organik ürünler ise bu riski ciddi anlamda azaltmakta. Organik olsun ya da olmasın elma yemeden önce iyice yıkamanız oldukça faydalı olacaktır.
 
Kereviz
 
Kereviz, C vitamini, lif ve bazı B vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Ayrıca kereviz, potasyum bakımından da zengindir, kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Fakat kereviz alırken dikkatli olmalısınız! Organik olmayan kereviz ürünleri yapılan testlerde kanserojen madde içermesi ya da toksinlerin üremesi bakımından oldukça sağlıksız gözükmektedir. Eğer organik kereviz alamıyorsanız yerine kuşkonmaz tercih etmek çok daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kuşkonmaz, bu kötü kimyasalların barınmasına daha az elverişlidir.
 
Salatalık
 
Salatalık, taze veya turşu olarak da yenir, salatalığın çok sayıda sağlık faydaları vardır. Salatalık, A vitamini, K vitamini ve potasyum bakımından zengindir. Ne yazık ki pek çok salatalık pestisit kalıntıları içerir. Bu sebeple salatalık alırken organik olmasına dikkat edilmesi önem taşımaktadır.
 
Üzüm
 
Üzüm, vitamin ve mineral zenginliğiyle sağlık faydaları sunan nefis bir gıdadır. Üzüm, dokuların üretilmesi için gerekli olan kalsiyum, demir ve manganezi bol miktarda içermektedir. Fakat piyasada satılan üzümlerin tarım ilaçları olan captan ve iprodion kalıntıları içerdiğini biliyor muydunuz? Tarım ilaçlarının zararlı etkilerinden kaçınmak için organik üzümleri tercih etmekte fayda var.
 
Acı Biber
 
Acı biber, burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olan ve hatta kansere karşı mücadele eden kapsaisin adı verilen bir kimyasal içerir. Ne yazık ki, yapılan araştırmalar sonucu piyasadaki biberde kanserojen ve nörotoksinlerdahil olmak üzere 40 adet pestisit kalıntıları görülmüştür. Eğer organik acı biber alamıyorsanız bunun yerine soğan tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
 
Şeftali
 
Şeftali, antioksidan dolu büyük bir lif kaynağıdır. Tüylü meyveler lezzetli olabilir fakat yapılan araştırmalara göre şeftali, kanserojen, hormon, nörotoksinler ya da üreme toksinleri dahil 62’ye yakın kimyasal kalıntıları içerebilir! Bu sayılar diğer tüm meyve ve sebzelerden çok daha fazla. Şeftali alırken özellikle organik olmasına dikkat ediniz. Eğer canınız bu tarz meyveler çeker ve organik olanını bulamazsanız kavun çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kavunun pestisit kalıntılarını içermesi çok daha düşük bir ihtimaldir.
 
Ispanak
 
Ispanak, besin değerleri en yüksek gıdalardan birisidir. Yüksek miktarda vitamin ve düşük kalori içerir. Bir fincan yeşil yapraklı sebze, günlük gereksinimden çok daha fazla A vitamini ve K vitamini barındırmaktadır. Ne yazık ki, bu harika gıda yapılan testler sonucunda diğerleri gibi aynı şekilde 48’e yakın pestisit kalıntılarını içermektedir. Bu kalıntılar kanserojen, nörotoksin, gelişimsel ya da üreme toksinleri içermektedir.
 
Çilek
 
Çilek, genellikle kalp sağlığı ve düşük kolesterol seviyeleriyle bağlantılı olmuştur. Piyasadaki çilek ürünleri tümörlere etki eden kanser de dahil olmak üzere birçok türde pestisit kalıntıları içerebilir. Bu sağlıksız kalıntılara maruz kalmamak için çilek tercihinizi organik olması yönünden kullanınız.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: organik yiyecekler, organik yiyeceklerin faydaları, c vitamini, antioksidan, kalp sağlığı, düşük kolesterol
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız