Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Yumurta, ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Süt, et ve yumurtada büyük artış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 'Sütte yüzde 107, kırmızı ette yüzde 118 ve yumurta da yüzde 21 üretim artışla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı' dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Sütte yüzde 107, kırmızı ette yüzde 118 ve yumurta da yüzde 21 üretim artışla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı” dedi. Bakan Eker, tarımsal ve hayvansal üretimde bu yılın verimli geçtiğini belirterek, bunda alınan tedbirlerin ve uzun vadeli planların etkili olduğunu kaydetti. “Tarım ve hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldık ve bu sayede başarılı sonuçlar elde ettik. Yakın gelecekte diğer üretim alanlarında yeni rekorlar kırılacağı müjdesini verebilirim” diyen Bakan Eker, büyükbaş hayvan sayısının son 10 yılda yaklaşık 10 milyondan 15 milyona, küçükbaş hayvan sayısının da 32 milyondan 36 milyona yükseldiğini belirterek, hayvancılıkta yüksek verimli saf ırkların geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.
 
Türkiye’nin süt üretiminde son 10 yılda yüzde 107 artış sağladığını sözlerine ekleyen Eker, süt üretiminin 17 buçuk milyon tonu geçtiğini ve kırmızı et üretiminde de önemli başarılara imza atıldığını belirterek, bir milyon tona yaklaşan üretimle son 10 yılda yüzde 118’lik artış kaydedildiğini ifade etti. Önemli yumurta üreticisi konumundaki Türkiye’nin 15 milyar yumurta üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını hatırlatan Eker, şunları dedi: “Beyaz et üretimindeki artış dikkat çekicidir. Yaklaşık 700 bin ton üretime 10 yıllık dönemde 1 milyon ton ilave yapılarak rakam 1,7 milyon tona çıkarıldı.” Ülkedeki hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında verilen desteklere de değinen Eker, bu yıl karşılıksız, hibe hayvancılık desteğinin yaklaşık 2,5 milyar lira civarında olacağını kaydetti. Son üç yılda 210 bin üreticiye 7,3 milyar liralık faizsiz kredi kullandırıldığını belirten Eker, hayvancılığın tekrar eski günlerine kavuşması ve hayvan varlığının artırılması için son 10 yılda yapılanları sıralayarak, bunun en önemli adımlarından birisinin Et ve Süt Kurumu’nun kurulması olduğunu bildirdi.
 
Hayvancılıkta tohumlama projelerinde çok önemli artışlar sağlandığını, 2002 yılında 624 bin olan tohumlamanın 10 yılda 3,7 milyona ulaştığını sözlerine ekleyen Eker şöyle devam etti:

“Yem bitkileri üretimine yoğun destek primi ödemesi yapıldı ve yem bitkileri ekim alanları artırıldı. Mera ıslah çalışmalarına ağırlık verilerek, hayvancılık 2010 yılından itibaren sıfır faizli kredi kapsamına alındı ve 2006 yılında ıslah amaçlı birlikler kurularak Cumhuriyet tarihinde ilk kez küçükbaş hayvancılık destekleme kapsamına alındı. Son 10 yılda içinde 50 ve üzeri büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 bin 300 iken bu rakam yüzde 561 artarak 28 bin 412’ye yükseldi. Su ürünlerinde aşırı avlanmayı önleyerek sürdürülebilir üretime katkı sağlamak amacıyla 10 metre ve üzerindeki balıkçı gemileri gönüllü olarak avcılıktan çekilmesi ile destek kapsamına alındı.”

Önümüzdeki yıl hayvancılık alanında gerçekleştirilecek projeler hakkında da bilgi veren Eker, “Ülkemizin artan kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere etçi ırklarla tohumlama yapılarak etçi sığır ırkları geliştirilecek. “Eti etçi, sütü sütçü ırktan alma” hedefi çerçevesinde, etçi ırklarla tohumlanan hayvanların buzağılarına iki kat destek sağlanarak etçi ırk sığır sayısı artırılacak. Belli bir büyüklükteki küçükbaş hayvancılık işletmelerinde eğitimli sürü yöneticilerinin (çoban) kayıtlı olarak istihdamı teşvik edilecek. Eğitimli çoban istihdamına destek sağlanacak. Süt üretiminde ve pazarlanmasında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla “Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği” hazırlanacak. Üreticinin korunması ve sanayiye yüksek kalitede süt tedarik edilerek tüketicinin güvenli süt ürünlerine ulaşması sağlanacak” ifade etti. (İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
11.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mehmet Mehdi Eker, süt, et, yumurtada, üretim, artış
Link: Süt, et ve yumurtada büyük artış




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız