Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Yumurta, ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 IcerikbannerUrl


Tavuk yumurtası insan sağlığını tehdit ediyor
 
 
Tavuk çiftliklerinde kapalı alanlarda yetiştirilen tavukların strese girerek sağlıksız yumurta verdiği ve hastalık saçtığı belirtildi.


Kapalı alanda yetişen tavuklar strese girip hastalıklı yumurtalar yumurtluyor; klor ve kortizonla beyazlatılan yumurtalar ise hastalık saçıyor.

Sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, ülkemizdeki gıda gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Normal koşullarda her tavuğun günde 2 yumurta verebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dizdar, "Piliçler 23 saat ışığa maruz bırakılıyor. GDO'lu yemlerle beslenip, kısa sürede satışa hazır hale geliyor. Bunun üzerine birde 40'a 40 santimetrelik kafeslere 3 tane pilici sığıştırıyorlar. Buda ciddi anlamda bir stresi anlamına gelir" dedi. Bu durumun da piliçlerde fazla kortizon salgılanmasına neden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr.Dizdar, "Fazla kortizon salgılayan tavuklar kortizonlu yumurta yumurtlarlar ve dolayısıyla bu da bizim bolca kortizon alarakşeker, kalp, böbrek gibi hastalıklara davetiye çıkardığımızı gösterir" dedi.

Doğal yumurta böyle olmaz

Yrd. Doç. Dr. Dizdar, klorun besinler için kullanılmasının kimse tarafından sorgulamadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Yumurtanın kabuğu geçirgendir. Klor rahatlıkla yumurtanın içine geçer. Zaten yumurtanın bembeyaz olması bunu gösteriyor. Ayrıca yumurtalar klorlandığı için asla kokmuyor. Endüstriyel yumurtalar, zor kırılır. Oysaki doğal yumurtalar böyle değildir" dedi.

Pilicin yemiyle oynayarak yumurtanın içeriğinin değiştirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Dizdar şunlara dikkat çekti: "Omega-3, selenyum katkılı ve çinko takviyeli gibi yumurtalar yeni bir ürün piyasası oluşturdu. A vitamini zengini yumurtaların üretilmesi de mümkündür; ancak bu durum hayvanın fizyolojisini değiştirir."

Kısa sürede çok üretim

Yumurtayı olabildiğince kısa sürede alıp, işletmelerin karlarını en yükseğe çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Doç. Dr. Yavuz Dizdar sözlerine şöyle sonlandırdı: "Raf ömrünü uzatmak amacıyla yumurtaları yıkıyorlar. Bu da soğuk ortamlarda yumurtanın ömrünü 3 aya kadar uzatıyor."








 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tavuk yumurtası
Link: Tavuk yumurtası insan sağlığını tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız