Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Konserve,Turşular »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


ESK artık piyasaya müdahale edebilecek

Et ve Süt Kurumu, kesimlik ve besilik hayvan, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerini alıp satabilecek, gerektiğinde ithal veya ihraç edebilecek.

ANKARA - Türkiye, ihtiyaç halinde et ve süt piyasasına doğrudan müdahale edecek kuruma, resmen kavuştu. Et ve Balık Kurumu’nun geçen yıl nisan ayında ismi Et ve Süt Kurumu (ESK) olarak değiştirilirken, yeni kurumun ana statüsü dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı ve ESK regülasyon görevini yerine getirecek yetkileri almış oldu.

Et fiyatlarının aşırı yükseldiği dönemde fiyatları kontrol amacıyla hayvan ithalatıyla görevlendirilen ve 2010'dan itibaren et piyasasında regülasyon görevini yerine getiren ESK, dünden itibaren ana statüsünün yayınlanmasıyla birlikte artık süt ve balık piyasasına da müdahale edebilecek. Yeni kurum, özellikle sözleşmeli sütçülük uygulamasını yaygınlaştırarak piyasada arz güvenliğinin sağlanmasına yol açacak. Piyasada arzın fazla olduğu dönemde, süt üreticisinin fiyat düşüşünden etkilenmemesi için alım yönünde müdahale edecek olan ESK, tam tersi arz eksikliği döneminde de stoklarını piyasaya sürerek, sanayici ve tüketicinin fiyat yüksekliğinden etkilenmemesini sağlayacak.

Sermayesi 725 milyon lira

Dün yayımlanan ana statüye göre iktisadi devlet teşekkülü statüsüyle kurulan ESK’nın sermayesi 725 milyon lira olarak belirlendi. ESK’nın kuruluş gerekçesi şöyle yer aldı: “Devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesini temin etmek, piyasa ekonomisi kuralları içerisinde sektörde tam rekabet koşullarının tesisine katkıda bulunarak kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararını da gözeterek faaliyetlerini sürdürmek.” ESK, işletmecilik gerekleri dışında kalan ve ilave mali yük getirecek görevleri, tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak kaynakla yerine getirecek.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ESK, ET ve Süt Kurumu, regülasyon, piyasa, et fiyatları
Link: ESK artık piyasaya müdahale edebilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız