Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Kuru Yemiş,Çerez »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Gıda bu sene cep yakacak

Kuraklık nedeni ile buğday, çeltik, yulaf gibi temel ürünlerde kayıp yüzde 40’a ulaştı. Sıcaklıklar sürerse, meyve ve fındıkta hasat yüzde 50 düşecek

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları 7 yıl sonra yeniden kuraklık alarmı verdi. Barajlardaki su seviyesi hızla düşerken, özellikle hububat, meyve ve fındık gibi temel ürünlerde ciddi rekolte kayıpları bekleniyor. Çimlenme dikkate alındığında pirinç, buğday, yulaf, arpa ve çavdar gibi ürünlerde bu yıl yüzde 40’lara ulaşan rekolte kayıpları yaşanacak. Mart ayında ‘don’ yaşanması durumunda meyve hasadında yarı yarıya düşüş ihtimali söz konusu. Türkiye’nin lider olduğu fındıkta ise kalitenin ve rekoltenin yüzde 40’lara kadar düşebileceği belirtiliyor. Yetkililer ise hava sıcaklıklarının böyle devam etmesi durumunda, yaz aylarından itibaren pek çok ürün kaleminde zammın kapıda olduğuna işaret ediyor.
 
Riskler ortadan kaldırılmalı
 
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, Çukurova’dan Zonguldak’a doğru devam eden tarım hattımda ciddi sıkıntılar yaşandığını açıkladı. Buğday, arpa, çeltik, yulaf gibi ürünlerin oluşturduğu hububat hasadında bu yıl Türkiye genelinde ortalama yüzde 30 kayıp beklediklerini anlatan Tuncer, “Çukurova ve Urfa risk altında. Türkiye, doğru sulama sitemleri ile bu riskleri ortadan kaldırması gerekir” dedi.
 
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise tarımın beşiği olan Çukurova’da hububatta mahsulün yüzde 30 oranında düşmesini beklediklerini açıkladı. Girmen, “Hububattan sonra soya ve pamuk ekimine başlanacak. Bu ürünlerde sıkıntı olabilir. Kışlık sebzelerde susuzluk sorun yarattı. Fiyatlarda ise dünya borsaları ile orantılı bir artış yaşanabilir” diye konuştu.
 
Fındık sanayicisi tedirgin
 
Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Gürsoy, mayıs-haziran döneminin yağışsız geçmesi halinde fındıkta ciddi kayıpların yaşanabileceğini söyledi. 2008’deki kuraklıkta rekoltenin yüzde 44, fındığın iç büyüklüğünü ifade eden randımanın ise yüzde 30 düştüğüne işaret eden Gürsoy, bu yıl da benzer bir tablonun ortaya çıkabileceğini anlattı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bakliyat, gıda, zam, kuraklık
Link: Gıda bu sene cep yakacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız