Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Diğer Gıdalar  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


İnegöl köftesini izinsiz yapana dava açılacak

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın (İTSO) marka tescili için başvurusu neticesinde, Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede de İnegöl Köftesi Coğrafi İşaretiyle korunacak.

BURSA - Geçtiğimiz yıl markası tescil edilen İnegöl köftesini kendi bünyesinde korumaya alan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), taklitlere karşı mücadelede ‘dava’ dönemini başlattı. Türkiye’nin dört bir yanını tarayan oda, bazı büyük firmalara açtığı tazimnat davalarını da kazandı. İTSO, diğer yandan yalnızca Türkiye sınırlarında geçerli olan marka tescilini, uluslararası alana taşımak için de müracaat etti. Bundan böyle, Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede de İnegöl Köftesi Coğrafi İşaretiyle korunacak, izinsiz üretim yapılamayacak.

İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl ile bütünleşen köftenin, 2012 yılında marka tesciline müracaat edildiğini, geçtiğimiz yıl da ilçenin tescilli markası olduğunu söyledi.

2002 yılında ise İnegöl köftesinin coğrafi işaretini aldıklarını anımsatan Anıl, 2005’te de Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tecilinin yapıldığını hatırlattı. İnegöl köftesinin özel bir tarif ve sunumunun olduğuna dikkat çeken Anıl, “Bu özel lezzet aynı zamanda İnegöl insanımızın markasıdır. Hedefimiz marka değerimizi artırmak. Bu kapsamda, henüz Türkiye sınırları içinde olan tescilimizi yurtdışına da yaymaya hazırlanıyoruz. Yılın ilk aylarında Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede İnegöl Köftesi Coğrafi İşareti’ni korumak amacıyla tescil müracaatında bulunduk. Çünkü yalnızca yurtiçindeki büyük markalar değil, yurtdışında da çeşitli köfte türlerinin İnegöl köftesi adı ile satıldığını biliyoruz” dedi.

Bu taklitçiliğin önüne geçmek için İTSO olarak bir komisyon kurduklarını anlatan Anıl, komisyonun ülke genelinde geniş çaplı bir tarama yaptığını ve tespit ettiği firmalara karşı dava açıldığını belirtti.

Dava açılanlar arasında büyük firmalar da var

Dava açılan şirketler arasında, ismi bilindik, büyük firmaların da bulunduğunu kaydeden Anıl, şöyle devam etti: “Davaları sonuçlandı. Ancak temyiz aşamasında olduklarından firma isimlerini veremiyoruz. Oda olarak tazminattan daha çok İnegöl köftesinin korunması ve aslına uygun üretilmesi tarafındayız. İnegöl köftesini aslına yani Resmi Gazete’de yayınlanan tarifine uygun üretmeyen firmaları önce uyarıp, hatada ısrar ettikleri taktirde dava ediyoruz.”


Uygun tarif Resmi Gazete'de yayınlandı
 
İnegöl köftesini ilk olarak Bulgaristan’ın Filibe eyaletinin Pazarcık ilçesinden İnegöl’e göç eden Köfteciler ailesine mensup Mustafa oğlu İbrahim Besler, Uludağ eteklerinde yetişen hayvanların etlerinden yapmaya başladı. İnegöl köftesinde yüzde 20 kuzu eti, yüzde 80 büyükbaş hayvanların kaburga eti kullanılıyor. Et 18 saat dinlendirildikten sonra pişiriliyor. Köftelerin en çok 2 cm kalınlığında, aynı şekil ve büyüklükte olmasına dikkat ediliyor. Yanında piyaz ile servis edilen İnegöl köftesi, Resmi Gazete’de yayınlanan tarifine uygun olarak üretilmek zorunda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İnegöl köftesini, izinsiz yapana, dava açılacak, köfte, dava
Link: İnegöl köftesini izinsiz yapana dava açılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız