Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Dünyada gıda fiyatlarındaki artış hızlanabilir çünkü çikolatadan bisküviye, kahve kremasından dondurmaya kadar birçok gıda ürününde kullanılan palm yağının fiyatı yükseliyor.

Eskiden don yağının bitkisel karşılığı olarak sabun üretiminde kullanılan ancak daha sonra ileri teknoloji yatırımları yapılarak 1970'lerden itibaren dünyada yağ olarak kullanılmaya başlayan palm yağının fiyatında son aylarda meydana gelen çıkış sürüyor. Dünya palm yağı arzının yüzde 85'ini gerçekleştiren Malezya ve Endonezya'da aşırı yağışlar nedeniyle üretimin sekteye uğraması fiyatları 28 ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Uzmanlar, palm yapığındaki artışın gelecek yıl da devam edeceğini söylüyor.

Soyadan sonra dünyanın en çok kullanılan ikinci yağı türü olan palm fiyatlarında güçlü bir ralli yaşanıyor. La Nina'nın getirdiği yağışlar, doların zayıf seyrinin sürmesi ve ABD'den üç kat hızlı büyüyen Çin ile Hindistan'ın tüketiminin artması, Pakistan ve Avrupa'dan gelen talebin canlanması, küresel stokların azalması palm yağı fiyatını bu ay Kuala Lumpur'da 1.170 dolar/ton ile 28 ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Palm yağı fiyatı geçen yıla oranla yüzde 45 yükselmiş durumda. Palm fiyatları daha önce 1000 doların üzerini sadece 2008'deki gıda krizi döneminde görmüştü. Krizden önce yaklaşık 20 yıl boyunca fiyatlar ton başına 500 dolar civarında seyrediyordu.

2011'in ilk çeyreğinde rekor bekleniyor

Palm yağının bu yıl hızla yükselmesinde, diğer nebati yağların üretiminin azalması da etkili oldu. Avrupa'da kolza yağı üretimi azalırken, ABD, Brezilya ve Arjantin'de soya yağı üretimi baskı altında. Son günlerde palm yağı fiyatını düşüren tek faktör, enflasyona savaş açan Çin'in stoklarındaki nebati yağları satışa çıkaracağını bildirmesiydi. Pekin'in duyurusu sonrasında palm yağı fiyatları 996 dolar/ton seviyesine çekildi. Ancak piyasa uzmanları, yüksek fiyatların bizimle kalmaya devam edeceği ve Çin'in etkisinin geçici olduğunu söylüyor. DBS Vickers'den tarım analisti Ben Santaso, Financial Times'a yaptığı açıklamada, güçlü fiyatların 2011'in ilk çeyreğinde yeniden ortaya çıkacağını söyledi. Dünyanın önde gelen yağ işlemcilerinden Godrej International'ın yöneticisi Dorab Mistry de, olumsuz hava koşulları, güçlü talep ve sektördeki yapısal değişimlerin palm yağı fiyatlarına destek vereceğini kaydetti. Mistry, palm yağı üretiminin arttığı günlerin geride kalmak üzere olduğunu söyleyerek, "Önümüzdeki yıllarda fiyatların daha da artmasına hazır olmayız" ifadesini kullandı.

Üretim hız kesiyor

Global palm yağı üretiminin neredeyse yarısını gerçekleştiren Endonezya, emisyonların azaltılmasını öngören 1 milyar dolarlık bir program çerçevesinde ticari ormanların geliştirilmesini ocak ayıdan itibaren iki yıl boyunca yasaklayacağını açıkladı. Bu da hurma ağaçları ekiminin artmasını engelleyecek.

Söz konusu yapısal değişimlerin yanında kötü hava şartları da üretimi baltalayarak fiyatların tırmanmasına yardımcı olacak. Analistlere göre, palm yağı üretimi 2010'da geçen seneki seviyesini koruyacak. Gelecek yıl ise, aşırı yağışlar nedeniyle küçük çaplı bir artış gösterecek. Zayıf üretime rağmen talebin güçlü olması fiyatları yukarı yönlü destekleyecek.

Analistler, özellikle şubat-mayıs arasında arz sıkışıklığının artmasını bekliyor ve Rotterdam'da palm yağının fiyatının yüzde 15 artarak 1.250 dolar/tona çıkacağını tahmin ediyor. Standard and Chartered analistlerinden Abah Ofon da, 2011'de fiyatların ortalama 1.200 dolar/ton olacağını öngörüyor.

Fiyatların oluşmasında, Çin'de şubat ayında başlayacak yeni yıl öncesinde gıda şirketlerinin yapacağı alımlar ve stoklarda belirleyici olacak. Analistler, Çin'in stoklarını artırmasının fiyatlar üzerinde önemli bir etki yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Gıda fiyatlarını tetikleyebilir

Biyo-yakıttan kozmetiğe kadar diğer birçok alanda da kullanılan ancak daha ucuz bir alternatifi olmadığı için gıda sektörünün en çok tercih ettiği yağ olan palm yağındaki artışın dünya genelinde gıda enflasyonunu yükseltebileceği belirtiliyor. Palm yağı genelde margarin ve çikolata yapımında kullanılıyor. Dünyanın Unilever, Nestle, Kraft gibi büyük gıda şirketleri palm yağını ağırlıklı olarak Endonezya ve Malezya'dan sağlıyor. Afrika da özellikle kuzey bölgesinde palm yağı üretiliyor. Mısır, Libya, Cezayir, Tunus, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde hurma ağacı yetiştiriliyor. Güney Amerika'da yağmur ormanlarında da bulunuyor. Ayrıca Orta Amerika 'da Yucatan bölgesi ve Karayip ülkelerinde de palmiye var.

Türkiye'de kullanılan margarinlerin içeriğinde de yüksek oranda palm yağı yer alıyor. Bu sebeple her yıl yüz binlerce ton palm yağı ithal ediliyor. Bu yağ; pişirme yağları, margarinler, erişteler, katı yağlar, bitkisel yağ, hamur ürünleri, çikolata, sıcak içecekler, kahve kremaları ve dondurma gibi çok çeşitli gıda ürünlerine karıştırılarak kullanılıyor. Palm; patates tava, patates cips, çörek ve kızarmış et ve aperatifler gibi yiyecekler için dünyada en çok tercih edilen kızartma yağı.

Eskiden don yağının bitkisel karşılığı olarak sabun üretiminde kullanılmış, ileri teknoloji yatırımları yapılarak 1970'lerden itibaren dünyada yağ olarak kullanımına geçilmiş. 




http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
26.11.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız