Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


‘Gıda fiyatlarının düşmesi, doğru tarım politikalarına bağlı’

Türkiye son yılların en yüksek gıda fiyat artışını yaşarken özellikle hububat ve bakliyat fiyatları el yakıyor. Son verilere göre, gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun yüksek çıkmasının en önemli nedenleri arasında sayılıyor.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, fiyat yükselmesinin nedenleri arasında küresel ısınmanın yanı sıra doğru bir tarım politikasının geliştirilememesi olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Fiyatları düşürmenin yegâne yolu tarımsal üretimi arttırmaktır.” dedi.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri” raporuna göre, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 0,09 ile beklentilerin üzerinde arttı. Gıda fiyatlarının aylık enflasyona katkısının 22 baz puan olduğu belirtilirken Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre de, yıllık gıda enflasyonu yüzde 14,44'e yükselerek Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gıda sektörünün önde gelen şirketlerinden Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gıdadaki aşırı fiyat yükselmesinin temel nedeninin Türkiye’de ve dünyada küresel ısınma sebebiyle üretimde yaşanan sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Parite bazında bakıldığında gerçekte gıda fiyatlarının 2000’li yıllardan bu yana zaten arttığına dikkat çeken Erdoğan, “Sonuç olarak gıda fiyatlarının yükselmesi için zaten bir zemin mevcuttu. Küresel ısınma, nüfus artışı, mısırdan etanol üretimi gibi nedenlerle tüm dünyada tarımsal ürün fiyatlarında artış yaşanıyor.” dedi. Erdoğan, Türkiye'de tarımsal arazilerin parçalı yapısının verim kaybına yol açmasının tarımsal üretimin arttırılmasını engellediğine de dikkat çekti.

‘ÇÖLLEŞME BAŞLADI, ÜRETİMDE CİDDİ KAYIPLAR VAR’
 
Özellikle bu yıl Türkiye’de kuraklığın çok ciddi şekilde kendisini gösterdiğine dile getiren Erdoğan, “Konya Havzası gibi bazı bölgelerde çölleşme eğilimi başladı ve buna bağlı olarak buğday benzeri ürünlerde üretim kayıpları yaşanıyor. Bu da fiyatların artmasında itici bir güç oldu.” dedi. Fiyatlarda artışın önüne geçmenin yolunun tarımsal üretimi artırmak ve Türkiye’nin tüm potansiyelini kullanmaktan geçtiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunu sağlamak için de sektör oyuncularının birbirini suçlamak yerine işbirliği içerisinde çalışarak Türkiye’nin toplam tarımsal potansiyelini nasıl kullanacağını değerlendirmesi gerekmektedir. Politikaları tespit etmeli ve sonuç almak için siyasi otoriteye yol gösterip gerekirse baskı yapmalıdır. Fiyatları düşürmenin yegâne yolu tarımsal üretimi arttırmaktır.”

‘DÜNYADA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR’
 
Sorunun sadece Türkiye’de değil küresel ölçekte yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, “Aslında yürütülen tüm projeksiyonlarda 2050 yılına kadar dünyanın önemli bir kesiminde gıda üretiminde ciddi verim kayıpları yaşanması bekleniyor. 2100 yılına doğru dünyanın tamamında ciddi verim kayıplarının olacağı ve gereken önlemler alınmazsa önemli bir gıda krizi yaşanabileceği yönünde endişeler artıyor. Orta ve uzun vadede gıda fiyatlarının artması kaçınılmazdır. İklim değişiklikleri ve aşırı sıcaklar nedeniyle gıda üretiminin kuzeye, şu anda soğuk olan bölgelere kayacağı öngörülüyor.” şeklide konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
07.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sezon Pirinç, gıda, gıda fiyatları, tarım
Link: ‘Gıda fiyatlarının düşmesi, doğru tarım politikalarına bağlı’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız