Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
Fındık-Kurutma.jpg 


Trabzon'da Fındık Bu Sene de Makineyle Kurutulacak

"Badem Eylem Planı çerçevesinde ülke genelinde 18 bin 912 hektar alanda yaklaşık 8 milyon badem fidanı toprakla buluşturacağız"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Badem Eylem Planı çerçevesinde ülke genelinde 18 bin 912 hektar alanda yaklaşık 8 milyon badem fidanının toprakla buluşturulacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2013-2017 dönemini kapsayacak Badem Eylem Planı'nı hayata geçireceklerini belirtti.

Dikimde meyvesinden, yaprağından, tohumundan, kabuğundan ve çiçeğinden faydalanılan cinslerin kullanılmasına öncelik verdiklerini ifade eden Eroğlu, cevizin ardından badem için de harekete geçtiklerini, elde edilecek mahsullerin genel ekonomik faydasının yanı sıra yöre halkının ekonomik şartlarının iyileştirilmesine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Eylem Planı kapsamında bu yıl 3 bin 803, 2014'te 3 bin 860, 2015'te 3 bin 821, 2016'da 3 bin 743, 2017'de ise 3 bin 685 olmak üzere toplam 18 bin 912 hektar alanda badem ağaçlandırması yapılacağını vurgulayan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu kapsamda yaklaşık 8 milyon badem fidanını toprakla buluşturacağız. Bugüne kadar özel ağaçlandırma için verilen desteklerin yüzde 21'ini badem yetiştiriciliğine ayırmıştık. Eylem Planı ile badem üretimine daha da ağırlık vereceğiz."

-Bademde Türkiye dış ticaret açığı veriyor

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin 2011'de 5 bin 933 ton badem ihracatına karşılık 16 bin 500 ton badem ithal ettiğine dikkati çekerek, "Badem dış ticaretinden 49,3 milyon dolar ihracat gelirine karşılık, 72 milyon dolar ithalat gideri gerçekleşti. Eylem Planı kapsamındaki çalışmalarla bu tabloyu tersine çevirmeyi hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Gıda ve kozmetik sektörlerinde yaygın kullanılan bademin, kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağının altını çizen Eroğlu, "2009'da 54 bin 844 ton badem üretimi gerçekleştirilen ülkemizde aynı yıl tüketim 65 bin 88 ton olarak gerçekleşti. Kişi başına badem tüketimi 0.90 kilogram olurken, üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 81 oldu. Dünyada ise badem üretimi 2009'da 2 milyon 362 bin ton olarak gerçekleşti. Üretimde ABD ve İspanya başı çekti. ABD 2009'da tek başına dünya üretiminin yüzde 58'ini gerçekleştirdi" bilgisini verdi.

-Cevizde ithalat ağırlığına son verilecek

Diğer yandan çok sayıda sektörle kullanılmasıyla önemli bir ekonomik gelir kapısı olan ceviz için hazırlanan eylem planının da hızla hayata geçmekte olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"2013-2016 dönemini kapsayan Ceviz Eylem Planı ile 5 milyon ceviz fidanının toprakla buluşturulması çalışmalarımız devam ediyor. Mobilya sektörünün yanı sıra ilaç ve kozmetik sahalarında da önemli bir mahsul olan cevizin üretiminin artırılması ile ekonomik kalkınmaya önemli katkı sağlayacağız. 1 milyon ceviz ağacının ülke ekonomisine 160 milyon lira civarında kazanç getirmesini bekliyoruz."

Türkiye'nin, cevizin gen merkezleri ve anavatanları arasında olmasına ve geçmişte ceviz varlığı ile dünyada söz sahibi bir ülke konumunda bulunmasına rağmen yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60'ının ithalat yoluyla karşılandığına işaret eden Eroğlu, "Kişi başı tüketimin 2-3 kilogram olduğu Türkiye'de yıllık ceviz üretimi 178 bin ton civarında gerçekleşiyor. Dünya ceviz üretim miktarı ise 2,3 milyon ton seviyesinde bulunuyor. Çin ve ABD'nin başı çektiği dünya üretim pazarında Türkiye önemli üreticiler arasında bulunmakla birlikte miktar bakımından geride kalıyor. Ceviz Eylem Planı ile meyve üretiminin artırılmasının yanı sıra ülkemizde ilk defa kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanları tesis edilmesini de sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Trabzon, Fındık, Makineyle Kurutmak
Link: Trabzon'da Fındık Bu Sene de Makineyle Kurutulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız