Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Çölyak hastaları, et fiyatına glutensiz makarna tüketiyor

Bir çeşit sindirim bozukluğu yaşayan çölyak hastalarının, glutensiz ürünler tüketmesi gerekiyor. Ancak ürünlerin pahalı olması ve her yerde bulunmaması, hastaları zor durumda bırakıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar, kantinde glutensiz ürün bulamayınca diyetini uygulayamıyor.

Türkiye'de her 150 kişiden birinde görülen çölyak hastalığının, tedavisi kadar gerekli gıdasını bulmak da zor. Glutensiz ürünler tüketmesi gereken çölyak hastaları, hem normal yiyeceğe göre 10 kat fazla para ödüyor hem de dilediği zaman bu ürünleri bulamıyor. Çölyak hastalarının temin edemediği gıdaların başında ise ekmek geliyor. İstanbul ve Ankara'da halk ekmek genel merkezleri dışında glutensiz ekmek üreten yok. Fırınlarda glutensiz ekmek bulamayan çölyak hastaları kendi ekmeklerini pişirmek zorunda. Hastalar kilosu 5 lirayı geçen glutensiz unu almak yerine daha çok mısır ununu tercih ediyor. Ancak katkı maddeleri kullanılmayarak yapılan bu ekmekler de çabuk bayatlaması ve damak tadından dolayı hastalarca tüketilemiyor. Hastalık nedeniyle iki çocuğunu kaybeden Tevfik Çiftçi'nin üçüncü çocuğu da çölyak hastası. Kızının kendilerinden habersiz okulda diyeti bozduğunu anlatan baba, “Kızım henüz bazı şeylerin farkında değil. Canı çektiği için bir ara diyetini bozmuş. Biz de elimizden geldiğince onun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ama ürünler çok pahalı. 500 gram makarnayı 12 liraya ancak alabiliyoruz.” diyor.

Kalın bağırsaktaki sindirim probleminden kaynaklanan hastalık nedeniyle gluten içeren buğday, arpa, yulaf ve çavdar tüketemeyen çölyak hastaları, glutensiz gıdaları temin edemiyor. Türkiye'de, çölyak hastalarının tüketebildiği gıdaların temini de çok zor. Ürünlerin çeşitliliğinin az olması ve normal gıdalara göre on kat daha pahalı olması da çölyak hastalarının karşılaştığı sorunlar arasında. Örneğin yarım kilo makarna yaklaşık 80 kuruşa temin edilirken, çölyak hastaları için üretilen glutensiz 400 gramlık makarnaların fiyatı 8-10 liradan başlıyor. Üstelik bu ürünler 3-4 büyük market dışında başka yerde bulunmuyor. Ayrıca gıda firmaları raf ömrünü uzattığı için gluten maddesini dondurmadan, salam ve sucuğa kadar birçok gıdada kullanabiliyor. Birçok gıda ürününe katılmasına rağmen ürün etiketlerinin üzerine yazılmaması da çölyak hastalarının şikâyetleri arasında yer alıyor.

Okul kantinlerinde glutensiz ürün bulunmalı

Yurtdışından gelen glutensiz ürünlerin pahalılığından yakınan Güneydoğu Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Veysi Çoban, çölyaklı çocukların hastalığı yakın arkadaşlarından dahi gizlediğini belirtiyor. Çocukların çikolata, bisküvi dahi bulamadığını aktaran Çoban, “Büyük bazı marketlerde bulunan üç beş bisküviden başka çeşit yok. Bu marketler de her ilçede bulunmuyor. Özellikle hiçbir okul kantininde bu hastalara hitap eden ürün yok. Bunun üzerine arkadaşlarına özenen çocuklar diyetlerini bozuyor.” şeklinde konuşuyor.

Çölyak hastalığının az tanındığını belirten Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden, Türkiye'de tahmin edilen çölyaklı hasta sayısı ile hastalığı teşhis edilmiş kişi sayısı arasında uçurum olduğunu söylüyor. Özden, “Bir yemeğin içinde, buğday, arpa, çavdar, yulaf var mı, dediğimizde doğru yanıt alabilmeliyiz. Bu sorunların aşılabilmesi için restoranlarda ve kafelerde çalışanlar eğitilmeli.” diyor. Yıllarca çölyak hastası olduğunu bilmeyen Hatice Taş, hastalığı öğrendikten sonra da diyeti uygulayamadığını söylüyor. Daha sonra gazetedeki çölyak haberi üzerine diyete başladığını ve iyileştiğini ifade eden Taş, “Ailem de başta kabullenemedi. 1 yıl diyeti bozdum. Rahatsızlıklarım tekrar başladı. Hâlâ diyeti bozmamın sıkıntılarını çekiyorum.” diyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çölyak hastaları , sindirim bozukluğu , glutensiz makarna , makarna
Link: Çölyak hastaları, et fiyatına glutensiz makarna tüketiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız