Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

Yiğit Dondurma Külahı, yüzde 5 büyüme hedefinde

Dondurma külahı, kâğıt helva ve kornet üreten Yiğit Dondurma Külahı, yıl sonunda yüzde 5 oranında büyüme hedefliyor.

MERSİN - Dondurma külahı, kâğıt helva ve kornet üreten Yiğit Dondurma Külahı, yıl sonunda yüzde 5 oranında büyüme hedefliyor. Yiğit Dondurma Külahı Genel Müdürü Kamil Yiğit, bu yıl mevcut yenilebilir yiyecek kapları ürün gruplarını daha da geliştirip, farklı kullanım alanlarına yönelik ürün çeşitlendirme çalışmalarına yoğunlaşacaklarını açıkladı.

Ayrıca geleneksel Türk lezzeti olan, hem sade hem de dondurma ile tüketilebilen kâğıt helva üzerindeki pazarlama çalışmalarını bu dönemde yoğunlaştıracaklarını da anlatan Yiğit, “Bu ürünümüz bazı yörelerimizde halen bilinmiyor.

Kâğıt helvanın hak ettiği noktaya gelmesi için özel çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalarla kışın üretim kapasitemizi doldurmayı ve atıl kapasiteyi değerlendirmeyi planlıyoruz” dedi.

Mersin’de 1985’ten bu yana faaliyet gösterdiklerini, 2001’de ise şirketleştiklerini anlatan Yiğit, çalışmalarını 2 bin 670 metrekarelik alanda, son teknoloji makine parkıyla ve 30 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini söyledi. Firmalarında sekiz adet dondurma külahı pişirim makinesi, bir adet kâğıt helva üretim hattı ve bir adet de kornet üretim hattının bulunduğu bilgisini veren Yiğit, ağırlıklı olarak Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine mal gönderdiklerini bildirdi.

Firmalarının 2008 yılından beri ihracat yaptığını da anlatan Yiğit, “Ülkemizde hammadde fiyatları yurtdışındaki fiyatlara oranla pahalı olduğu için, ihracat yapmakta sıkıntı çekiyoruz. Özellikle enerji maliyetleri açısından oldukça dezavantajlı durumdayız. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen dört ülkeye ihracatımız bulunuyor” aktarımını yaptı.

“15 çeşit ürünümüz var”

Yiğit markasıyla piyasaya sürdükleri dört farklı ürün gruplarının bulunduğuna dikkat çeken Kamil Yiğit, dondurma külahı ürün gruplarında altı çeşit, kâğıt helva grubunda iki, kornet grubunda iki ve yiyecek kapları ürün grubunda beş çeşit olmak üzere toplam 15 çeşit ürünleriyle sektöre hizmet verdiklerine dikkat çekti. Gerek üretim verimliliği gerekse satış açısından iyi bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden Yiğit, kuruldukları günden bu yana sürekli yatırım yaparak hem makine parklarını hem de üretim tesislerini modernleştirmeye özen gösterdiklerini söyledi. 2006’da Türkiye’de ilk kez yenilebilir yiyecek kapları olarak adlandırdıkları özel amaçlı külahlar ürettiklerini kaydeden Yiğit, şunları söyledi:

“İçindeki yiyeceği bitirdikten sonra kabının da yenmesi fikri tüketiciye hem farklı geldi hem de ana yiyeceğin lezzetini tamamlayıcı bir lezzet olarak hemen benimsendi. Bu nedenle mevcut ürünlerden farklı bir konsepte sahip yenilebilir yiyecek kapları üretmek üzere Ar-Ge çalışmalarımız hala sürüyor. Mevcut yenilebilir yiyecek kapları ürün grubunu daha da geliştirip farklı kullanım alanlarına yönelik ürün çeşitlendirme çalışmaları üzerine de yoğunlaştık.”

“Geleneksel dondurma üretimi giderek azalıyor”

Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Yiğit, geleneksel dondurma üretiminin giderek azaldığının altını çizdi. Dondurma üretimi yapan küçük esnafın günden güne üretim zorluğu yaşaması sonucunda üretimi bıraktığını kaydeden Yiğit, bu nedenle geleneksel dondurmacılığın bitme noktasına yaklaşırken fabrikasyon üretimlerin pazar payını artırdığını vurguladı. “Sektördeki sorunlardan biri de tüketicinin dondurma ile ilgili yanlış algılarıdır” diyen Yiğit, şunları kaydetti: “Ülkemizde dondurma hala, sadece yaz yiyeceği olarak görülmektedir. Avrupa’da yıllık kişi başı dondurma tüketimi 15 litre, ABD’de ise 25 litre.

Türkiye’de dondurma tüketimi kişi başı yıllık sadece 2.5-3 litre dolaylarında. Ancak Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel göz önüne alındığında bu rakam Avrupa ülkelerine göre beş kat artabilecek durumda. Bu da dondurma sektörünün yeni yatırımlara imkân sağlayabileceğini gösteriyor.”






kobiden.com

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yiğit Dondurma Külahı, yüzde 5 büyüme hedefinde
Link: Yiğit Dondurma Külahı, yüzde 5 büyüme hedefinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız