Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
Uzmanlar buzlu dondurmaya karşı uyardı 

Uzmanlar buzlu dondurmaya karşı uyardı

Uzmanlar, dondurma ürünü olarak satılan buz kütlelerinin, özellikle çocuklarda sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, bu konuda vatandaşları uyardı.



Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, üretilen dondurmanın halk sağlığı açısından faydalı olması gerektiğini belirterek, halkın sağlıklı dondurmaları tüketmesi gerektiğini ifade etti.

Dondurmanın sağlıklı ya da sağlık açısından tehlikeli olmasının pastörize normlarıyla alakalı olduğuna dikkati çeken Özdemir, yetersiz düzeyde pastörize edilen dondurmaların halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini, vatandaşların da bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması gerektiğini belirten Özdemir,

“Dondurma yapılırken karıştırma işlemlerinin, yani homojenizasyon işleminin iyi yapılması gerekiyor. Dondurma içerisinde kalan buz kristalleri dondurma tüketen kişilerde boğazlarda tahriş yapabilir, problemlere neden olabilir” dedi.

Buz parçacıklı dondurmalardan uzak durulmasını öneren Özdemir, şunları kaydetti:

“Eğer dondurmayı tüketirken içerisinde buz parçacıkları varsa, onu tüketmemeniz gerekiyor. Buz parçacıklarının atılması lazım. İyi yapılan bir dondurmada buz kristalleri yoktur. Bazen dondurmacılar buz satıyor. Yani dondurmaya benzer ürünler olarak, buz satılıyor. Bunun satılmaması gerekiyor. Buz kristali yerine, dondurma satılması lazım. Buz kütlelerinin dondurma gibi piyasa arz edilmesi, bilhassa bunu çocukların tüketmesi tehlikeli sonuçlar ortaya koyabilir. Çünkü boğazdaki tahriş nedeniyle, özellikle çocukların bünyesi oldukça hassastır, salık sorunlarına neden olabiliyor.”

"YETERİNCE PASTÖRİZE EDİLEN DONDURMALAR SAĞLIKLIDIR"

Dondurmada bulunan buz kristallerinin sağlık yönünden tehlikeli olabileceğini dile getiren Özdemir, “Buz kristalleri çocuklarda kısa süreli hastalıklara neden olabiliyor. Boğaz ağrısına neden olabilir. Boğazda bir enfeksiyon varsa, onu daha şiddetli hale getiriyor” diye konuştu.


İdeal şartlarda yapılan, içerisinde buz kristali bulunmayan dondurmanın sağlık yönünden bir problem teşkil etmediğini vurgulayan Özdemir, dondurmaların hijyen koşulları sağlanan ortamlarda üretilmesi gerektiğini ifade etti.

“Merdiven altı” diye tabir edilen dondurmalardan uzak durulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Dondurma önemli bir gıdamız, süt ürünümüzdür. Temizlik ve dezenfekte koşullarının sağlandığı iyi şartlarda üretilmesi gerekiyor. Merdiven altında kesinlikle üretilmemeli, çünkü orada bir kere temizlik şartları yeterli değildir. Ayrıca, pastörizasyon normu yetersiz olabilir. O da bilhassa çocuk halk sağlığı için problemlere neden olabilir. Bunun dışında ideal şartlarda yapılan, yeterince pastörize edilen dondurmalar sağlık açısından faydalıdır.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Uzmanlar buzlu dondurmaya karşı uyardı, dondurma
Link: Uzmanlar buzlu dondurmaya karşı uyardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız