Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
dondurma 


Sağlıksız Dondurmalara Dikkat

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri arasındaki dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini hatırlattı.
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada dondurma yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, salep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunabildiği belirtilirken şöyle denildi: "Sağlıklı bir dondurmanın buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddelerini içermesi gerekir. Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamışsa sağlığı tehdit edebilir. Sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği gibi korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli. Bu tür besinler güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamalı."

ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
 
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi olduğunu vurgulayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uyarısında şu görüşlere yer verildi: "Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi önemli. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle, açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalı. Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üretim- ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Tüketicilerin uygun olmayan dondurma vb ürünlerle karşılaşması durumunda Alo 174 Gıda Hattını arayarak şikayette bulunmaları halk sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulunuldu.

Ekleme Tarihi
01.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sağlıksız Dondurmalara Dikkat
Link: Sağlıksız Dondurmalara Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız