Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

Salçanın tuzu azalıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmeğin ardından salçadaki tuz oranını da azaltıyor

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Bakanlık, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği taslağını yarın internet sitesi üzerinden görüşe açacak. İlk kez salça ve püreyle ilgili düzenleme yapacak olan Türk Gıda Kodeksi "Salça ve Püre Tebliği" taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor. Buna göre, salça ve püre ürünlerinin etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde "domates sosu", "sos" gibi isimler yer almayacak.


YÜZDE 10'A İNECEK

Salça ve püre ürünlerinin etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde "özel", "ev tipi", "köy tipi" gibi ifadeler bulunmayacak. Şu anda piyasada bulunan çeşitlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak düzenlendi. Taslağa göre, domates salçası tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilecek. Ürünlerin etiketlerinde tuz miktarı belirtilecek ve tebliğ kapsamında yer alan ürünler sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Domates salçası ikili (duble) ve üçlü (triple) olarak piyasaya arz edilecek. Duble salçalarda tuz hariç briks (konsantrasyon oranı) en az yüzde 28 ve triple salçalarda tuz hariç briks en az yüzde 36 olacak şekilde üretilecek.


SIRADA ZEYTİN, PEYNİR, BAHARAT VAR

Sektörün, üniversitelerin 1 Nisan'a kadar görüş bildirebileceği tebliğ taslağına gelen görüşler değerlendirilerek, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verildikten sonra yayıma gönderilecek. Taslakla halen faaliyet gösteren işletmelere Tebliğin yayımından sonra 1 Ocak 2015 tarihine kadar uyum süresi verilecek.

Öte yandan Bakanlık, insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturan tuz tüketiminin azaltılması için yeni düzenlemeleri bir bir hayata geçirecek. Buna göre Bakanlık, ekmeğin ardından salçayla devam ettiği "tuz savaşına" baharatı da ekleyecek. Özellikle kırmızı pul biberdeki tuz miktarını azaltacak olan Bakanlık, zeytin ve peynirdeki tuz miktarının düşürülmesi için de çalışma yapıyor. Bu kapsamda ayrıca tuz paketlerinin üzerinde "Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun" ifadesinin yer alması için hazırlık yapılıyor.
AA
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Salçanın tuzu azalıyor
Link: Salçanın tuzu azalıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız