Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Bakanlık'tan domates ayarı

Domates salçası ve biber salçası etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde özel, geleneksel, yöresel, ev tipi, köy tipi gibi ifadeler kullanılmayacak.

ANKARA - Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği'ne göre, domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresi etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde sos, domates sosu, biber sosu gibi ürün isimleri yer almayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği, domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresini kapsayacak; ketçap, domates sosu ve benzeri domates ürünleri ile biberin doğal bileşenlerinin tat ve aromasını değiştirecek baharat, soğan, sirke gibi bileşenleri içerecek şekilde çeşnilendirilmiş biber sosu ve benzeri biber ürünlerini kapsamayacak.

Ürünler için ambalaj doldurma oranı yüzde 90'dan az olmayacak

Tebliğe göre, domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresi kendine has renk, tat ve kokuda olacak, yabancı tat ve kokuda olmaz, yabancı madde içermeyecek. Tebliğ kapsamındaki ürünler için ambalaj doldurma oranı, yüzde 90'dan az olamayacak. Ürünlerde hammaddenin doğasından gelen tuz miktarı, toplam kuru maddede kütlece yüzde 3'ü geçemeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde tuz miktarı, hammaddenin doğasından gelen tuz miktarı da dâhil olmak üzere toplam kuru maddede kütlece yüzde 5'i geçemeyecek. Ürünler birbirleri ile karıştırılarak piyasaya arz edilmeyecek. Tebliğe göre, ürünlere aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri ilave edilmeyecek. Ürünlerde uygun ambalaj malzemeleri kullanılacak. Aynı zamanda ürünler hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek.

Ürünlerin etiketlerinde sos, domates sosu, biber sosu gibi ürün isimleri yer almayacak

Domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresi etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde sos, domates sosu, biber sosu gibi ürün isimleri yer almayacak. Domates sosu olarak adlandırılan ürünlerin etiketlerinde bu ürünlerin domates salçası ya da püresi olduğu izlenimini verecek domates ve benzeri resimler ile biber sosu olarak adlandırılan ürünlerin etiketlerinde bu ürünlerin biber salçası ya da püresi olduğu izlenimini verecek biber ve benzeri resimler yer almayacak. Domates salçası ve biber salçası etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde özel, geleneksel, yöresel, ev tipi, köy tipi gibi ifadeler kullanılmayacak.

Tebliğe aykırı davrananalar hakkında idari yaptırım uygulanacak

Biber salçasına ait ürün etiketi üzerinde, salçanın acı ya da tatlı olduğu ürün adı ile aynı görüş alanında olacak şekilde belirtilecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere hammaddenin doğasından gelen tuz hariç olmak üzere dışarıdan tuz ilave edilmemesi halinde, ürün etiketlerinde ürün adı ile aynı görüş alanında “ilave tuz içermez” ifadesi yer alacak.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 1 Ocak 2015 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından piyasaya arz edilen bu Tebliğ kapsamındaki ürünler 1 Temmuz 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: domates, biber, salça, gıda
Link: Bakanlık'tan domates ayarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız