Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Türk şekerlemecilerin gözü Rusya pazarında

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'nın yılda 8 milyar dolarlık şekerleme ve hububat ithalatı yaptığınını, ABD ve AB'ye uygulanan kotanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

MOSKOVA - İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, TİM bünyesindeki İstanbul İhracatçılar Birliği öncülüğünde Moskova’da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından birisi olan World Food Moscow 2014 Fuarı’na katıldı. Türkiye’den 36 firmanın yer aldığı fuarda, Türk ürünlerine ilgi yoğundu.

Türk firmalarının Rusya pazarında girme isteklerinin arttığını anlatan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, fuara katılım sayısının 26’dan 36’ya yükselmesinin bunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmelerin sektör ihracatını negatif yönde etkilediğine değinen Mete, bu pazarlarda kaybettikleri payı Rusya pazarında kapatabileceklerini söyledi.

Rusya pazarı sektör için fırsat

Mete, Rusya’nın, ABD ve AB ülkelerine uyguladığı ambargonun Türk şekerleme sektörü için fırsat olacağını ifade ederek, “Rusya yılda hububatta 4.5 milyar dolar, şekerleme ürünlerinde ise 3.4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. ABD ve AB’ye uygulanan kotayı iyi kullanıp bu pazardaki payımızı arttırmalıyız. Irak, Libya, Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinde azalan ihracatımızı Rusya ile ikame edebiliriz. Bu fuara katılımımız da bunun için fırsat” dedi. Hububat ve şekerleme için Rusya pazarının çok değerli olduğunu vurgulayan Mete, “Rusya’ya hububat sahasına giren mamul ihracatımız 2013'te 107 milyon dolar, şekerli ürünler ihracatımız ise 40 milyon dolardı. İhracatta bu artış trendimiz sürüyor. 2014 Ocak- Ağustos dönemde ise hububatta 75 milyon dolar, şekerleme sektöründe ise 23 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 5 yıldır bu fuara katılıyoruz. İhracat ürünlerimizle ilgili gümrükte indirim gelirse ihracatı ikiye katlayacağımıza inanıyorum" dedi.

Rusya’dan yıllık 2.5-3 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirdiklerini, şu anda buğdayda en iyi partnerin Rusya olduğunu ifade eden Mete, "Buna mukabil çikolata, şekerleme gibi gıda sektörü alışverişini bizimle yapmasını arzuluyoruz. Rusya'nın AB’ye kota koymadan da gıdada bizimle çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.

Mete, Türk şekerleme ve hububat sektörünün tanıtım ve markalaşma çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, "Özellikle Güney Amerika, Uzak Doğu ve Afrika başlıca odaklandığımız bölgeler. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Türk ürünleri alternatifi olacak

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise yapacakları etkinliklerle Türk tatlarını Rusya’da daha fazla tanıtmaya çalışacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Lojistik yakınlığımız, maliyet ve Türk sanayicisinin yurtdışı pazarlardaki hareket kabiliyeti sayesinde Rusya’ya kalite ve hizmet anlamında en iyiyi sunacağımıza inanıyorum. Türk ürünlerinin kalitesiyle Rusya’da Avrupa ürünlerinin alternatifi olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ürünlerimizle Rusya’da söz sahibi olmak istiyoruz.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Rusya, hububat, şekerleme
Link: Türk şekerlemecilerin gözü Rusya pazarında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız