Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Otlu peynir sevenler dikkat!

Otlu peynirdeki damak tadını bozmadan ve buzdolabındaki raf ömrünü azaltmadan tuzu azaltmak gerekiyor. Aksi takdirde uzmanlar mide, gırtlak, kolon kanseri ve kronik böbrek yetmezliği hastalıklarında artışın olabileceğini söylüyor.

Türk Böbrek Vakfı (TBV), böbrek sağlığının korunmasını sağlamak, aşırı tuz ve şeker tüketiminin önüne geçmek amacıyla Van’da bir bilgilendirme semineri düzenledi.
 
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) ev sahipliğini yaptığı seminerde "Aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları", "Sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri" konularında katılımcılara bilgi verildi.
 
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, vakıf olarak yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirerek, en önemli amaçlarından birinin ülkedeki böbrek hastalıklarının önlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.
 
Bu konuda kamu yararına hizmet yürüttüklerini anlatan Erk, Türkiye’de 22 bin insanın böbrek nakli için sıra beklediğini ve bunlardan sadece yüzde 20’sinin beyin ölümü sonrası kadavradan nakle kavuştuğunu ifade etti. Erk, rakamların, arz talep dengesizliği olduğunu kanıtladığını bildirerek, bu oranın artması için hem kadavradan hem de canlıdan nakil sayısını artırmak gerektiğini dile getirdi.

'OTLU PEYNİR ÇOK TUZLU'

Yapılması gereken bir diğer şeyin de tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmak olduğuna dikkati çeken Erk "Mesela, Van’a özgü otlu peynirdeki damak tadını bozmadan ve bozdolabındaki raf ömrünü azaltmadan tuzu azaltınız. Aksi takdirde bu yörede mide, gırtlak, kolon kanseri ve kronik böbrek yetmezliği hastalıkları artar, azalmaz. Üzüm çekirdiği önemli bir antioksidandır. İçinde 150 kimyasal var bunların tamamı çok büyük tedavi unsurlarıdır. Türkiye’de birkaç firma üzüm çekirdeklerini ayıklayarak çekirdeğini piyasaya sürüyor" dedi.
 
Semineri Van’da düzenlemelerindeki en önemli nedenin otlu peynirdeki tuz oranının yüksekliği olduğuna işaret eden Erk, yüksek miktardaki tuzun, kronik böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarının yanı sıra kanser dahil pek çok hastalığı tetikleyici özelliğinin olduğunu, ayrıca aşırı şeker tüketiminin de sağlıkta önemli sıkıntılara neden olduğunu kaydetti.

'BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Beğenik de tuz tüketiminin sıkıntılı bir durum olduğunu, insanların "bana bir şey olmaz" mantığıyla hareket ettiğini bildirerek, tuz tüketimini azaltan tansiyon hastalarının, kullandıkları ilaç miktarının da azalacağını belirtti.
 
Lifli gıda ve baklagil tüketiminin artırılması gerektiğini anlatan Beğenik, şöyle konuştu:
 
"Lifli gıdaların şöyle bir özelliği, iyi su tutmaları. Böylece bağırsakta fazla kalmazlar. Mümkünse her şeyi kabuklarıyla tüketmek lazım. Elmayı soyarak yemeyi severiz. Oysa ki soyulmamış bir elmanın değeri, soyulmuş 6 elmanın değerinden daha yüksektir. Kabuk iyi lif içeren bir yapı. Bölgede çok pişmiş ürünlerin tüketimi söz konusu. Et ürünleri çok pişirildiğinde, nitrozaminler salgılanıyor ve bu yöremizde bazı kanser türlerini etkiliyor. Bölgemizde özellikle özafagus ve mide kanserinde Türkiye’de bir numarayız. Van’daki özafagus ve mide kanseri oranı, Türkiye ortalamasının üç katı. Her yerde akciğer ve meme kanseri bir numara iken Van bölgesinde yemek borusu ve mide kanseri bir numara."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: otlu peynir, kanser, Türkiye, Van, meme kanseri, tansiyon, böbrek, beyin ölümü, beslenme, Türk Böbrek Vakfı, böbrek nakli, ilaç
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız