Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Kemik erimesine karşı çocuklarınıza süt içirin!

Süt tüketimini erken yaşlarda başlamak kemik erimesi hastalığına yakalanmayı önlüyor.

Osteoporoz; halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ve Dünya çapında 200 milyon bireyi etkileyen en yaygın kemik hastalığıdır. Osteoporoz; kemik yoğunluğunda azalma ile karakterize, özellikle vertebra ve femur kırıklarında yüksek insidans nedeni olan, sistemik kemik hastalığıdır.

Kemik yoğunluğu, endojen (genetik ve hormonal) ve ekzojen (beslenme ve fiziksel aktivite) faktörlerin bütününden etkilenmektedir. Kemik sağlığı için özellikle beslenme büyük öneme sahiptir. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan sağlıklı kemik yoğunluğu açısından elzem olan temel besin öğelerinin başlıca; kalsiyum, fosfor ve D vitamini olduğunu belirterek, kaynaklarının ise süt ve süt ürünleri olduğunu dile getirdi.

Kalsiyum depolarında eksilme olması ve kemik yoğunluğunda meydana gelebilecek zayıflama osteoporoz ile ilişkilendirilebilmektedir. Kronik ve ileri derecede D vitamini yetersizliği olması, kemik matriksinde mineralizasyon eksikliği ve osteoid yoğunluğunda azalma semptomları da osteomalasia ile ilişkilidir. İnsan yaşamının çeşitli evrelerinde kemiklerin mineral yoğunluğu değişim göstermektedir.

Adolesan ve çocukluk dönemde kemik yoğunluğunun hızla artış göstermesinde beslenme önemli bir etkiye sahiptir. Maksimum kemik yoğunluğuna 25–35 yaşları arasında ulaşılırken, ilerleyen yaşlarda kalsiyum alımı artsa da kemik yoğunluğunda artış olmamaktadır.

Her yaş grubunun günde en az 2 su bardağı süt tüketmesi öneriliyor

Süt ve süt ürünlerinin kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı yirmili yaşlara kadar tüketilmesi, kemik yoğunluğunun artmasına neden olur. Her yaş grubunun günde en az 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi öneriliyor. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre günde bir bardak süt içen bir çocuk, protein ihtiyacının %35’ ini, kalsiyum ihtiyacının %52’ sini, B12 vitamini ihtiyacının %98’ ni karşılayabiliyor. Çocuklarımızda malnütrisyonun( vitamin ve mineral yetersizliklerinden kaynaklanan hastalıklar) hala önemsenecek düzeyde olduğu ülkemizde, bu denli değerli besin maddesinin tüketiminin artırılması ve özellikle hayatımız boyunca sahip olduğumuz alışkanlıkların edinildiği en önemli dönem olan çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılması çok önemli bir konudur.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kemik erimesi, çocuklar, süt, kemik, Osteoporoz
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız