Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

Toprağın altından çıkan lezzet: küp peyniri

Suyu süzüldükten sonra biberli ya da sade olarak, kaya tuzu ilavesiyle bidonlara basılan peynir, toprağın altına gömülüp 5 ay bekledikten sonra çıkartılarak "küp peyniri" adıyla sofraları süslüyor.


Tokat'ta, suyu süzüldükten sonra biberli ya da sade olarak, kaya tuzu ilavesiyle bidonlara basılan ve toprağın altında 5 ay bekletilen "küp peyniri", lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Çamlıbel Beldesi'nin Aktepe Mahallesi'nde maharetli kadınların hazırladığı peynirlerin suyu süzülüp, kaya tuzu ilave ediliyor. İsteğe göre biber eklenen peynir, eskiden kullanılan küplerin aksine plastik bidonlara basılıp toprağa gömülüyor. Yaklaşık 5 ay sonra topraktan çıkarılan peynir, eşsiz lezzetiyle sofraları süslüyor.

Babaannesinden öğrendiği küp peyniri yapımını 40 yıldır sürdüren Latife Tanrıverdi, peynirin sabah kahvaltılarına, hamur işine ve ekmek arasına ayrı bir lezzet kattığını söyledi.

Küp peynirinin tamamen doğal olduğunu belirten Tanrıverdi, "Hayvanlarımız doğada yayılıyor. İneklerimizin sütlerini sağıyoruz. Daha sonra süte peynirin mayasını katıyoruz. Bir gün bekledikten sonra torbalıyoruz ve dilim dilim keserek tuzluyoruz. Yine bir gün daha bekledikten sonra aynı şekilde tuzlayıp bidonlara basıyoruz. İsteğe bağlı olarak biberli ya da bibersiz yapıyoruz. Bidonun kapağına da bez sarıyoruz, toprağa gömüyoruz" dedi.

Tanrıverdi, eskiden insanların buzdolabı olmadığı için peynirleri toprağa gömdüklerini, bugünlerde ise lezzetinden dolayı bu uygulamaya devam ettiklerini vurguladı.

Toprağın peynire hem tat kattığını hem de saklanmasını sağladığını söyleyen Tanrıverdi, "Diğer peynirler küp peynirin tadını vermez. Sapsarı oluyor, güzel tat veriyor. Bize babaannelerimizden ve büyüklerimizden gelen bir gelenek. Sağlık açısından da güzel. Her derde deva. Her şeye ilaç diyorlar. 150-200 yıl önce elektrik ve buzdolabı olmadığı için böyle toprakta saklamışlar. Toprak buna ayrı bir tat veriyor, güzellik veriyor. Bunu yiyen bir daha istiyor" diye konuştu.

Küp peynirinin diğer peynirlere göre daha pahalı olduğunu belirten Tanrıverdi, küp peynirinin kilosunu 15 ila 30 lira arasında sattıklarını sözlerine ekledi.
 
 
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
29.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  küp peyniri
Link: Toprağın altından çıkan lezzet küp peyniri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız