Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 

"Afyon kaymağı" nın raf ömrü uzadı

AKÜ Veteriner Fakültesi ‘nde yapılan çalışmalar sonucu, kaymağın raf ömrü iki farklı ambalaj şekilleri kullanılarak 12-15 güne çıkartıldı.


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Gürler, yaptığı çalışmalar sonucu hijyenik şartlarda üretim yaptığı kaymağın raf ömrünü iki farklı ambalaj şekilleri kullanarak 12-15 güne çıkardı.

Fakülteye ait modern çiftlikten gelen manda sütünden, kaymak, mozzarella peyniri ve manda yoğurdu, inek sütünden de pastörize içme sütü ve ayran ürettiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Zeki Gürler, Üniversiteler bulundukları bölgelerin dokusuyla ilgili çalışmalar yaparlar ve üniversite sanayi iş birliğiyle önemli bir görev üstlenirler. Biz de bu kapsamda Afyon'un yöresel ürünü olan Afyon kaymağıyla ilgili olarak neler yapabiliriz bunu araştırdık" dedi.

Kaymağın süt ürünü olduğu için bozulmaya yatkın bir ürün olduğunu anlatan Gürler, şunları söyledi:

"Kaymağın raf ömrünün uzatılmasıyla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Öncelikle hijyenik şartlarda üretim yaptık. Modern çiftliğimizdeki kaliteli hammaddeyi tesislerimizi getirdik ve burada işledik. Ancak çiftlik ayağına da çok önem verdik. Meme sağlığı, sütün sağılması, depolanması ve taşınması işlemine çok büyük önem verdik. Daha sonra manda sütünden hijyenik ve iyi uygulamalarla kaymak ürettik. Normal de 3-4 günde bozulan kaymağın ömrünü biz bu şekilde hiçbir şey yapmadan iki katına çıkardık. Bir de kendi çalışmamızla farklı ambalaj metotları uygulayarak bunu 12-15 güne çıkardık."

Türkiye'de üniversite olarak mozzarella peynirini ilk AKÜ'de ürettiklerini anlatan Gürler, "Mozzarella peynirinin orijinali manda sütünden üretilmesi gerekiyor. İnek sütünden de yapılabiliyor ama en kıymetlisi manda sütünden. Ürettiğimiz bu peynirleri herkes duydu ve büyük talep oldu. Ama biz ticari olarak düşünmedik. Ürettiklerimizi kampüs alanı içinde isteyenlere satıyoruz" diye konuştu.

Manda etinin de çok kıymetli olduğunu vurgulayan Gürler, sucuk üretiminde sığır etine yüzde 30 civarında karıştırıldığı zaman gerçek "Afyon sucuğu"nun oluştuğunu kaydetti.

Gürler, hem Türkiye çapında hem de uluslararası çapta Afyonkarahisar Ticaret Borsası'yla birlikte "Afyon sucuğu"nun patentini almak için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
06.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: afyon kaymağı,raf ömrü
Link: 'Afyon kaymağı' nın raf ömrü uzadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız