Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Barhan, Türkiye’nin meşhur fındığını ABD raflarına taşıyacak

Yüzünü Amerika’ya dönen Barhan Gıda, ülkenin damak tadına uygun bir ürün geliştirerek, kakaolu fındık kreması ihracatına başlamayı planlıyor.

BURSA - “Şokomigo” ve “Fruppa” markalarının sahibi Barhan Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, imal ettiği ürünlerin yüzde 30’unu ihraç ediyor. Son olarak Fas ve İngiltere pazarına giren firma, yeni pazarlara ulaşma hedefi doğrultusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Amerika’daki raflarda reçelin yanı sıra kakaolu fındık kreması ile de var olmak isteyen Barhan, kendi markasıyla bu pazara uygun özel bir ürün geliştirmeyi ve yaklaşık bir yıl içinde ihracata başlamayı planlıyor.
 
Projelerini anlatan Barhan Gıda Genel Müdürü Gökay Barut, şirketlerinin faaliyetlerinin 1984 yılına dayandığını, 2000’den sonra ise “Barhan Gıda” adı altında faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Şirketlerinin bugün geldiği noktada çikolata ve reçel olmak üzere iki ana kalem altında üretim yaptığını belirten Barut, ürünleri arasında krema, endüstriyel çikolata, bayramlık ürünler, reçel ve kurutulmuş meyvenin de yer aldığını dile getirdi. Barut ayrıca çikolatada yurtiçi ve yurtdışı firmaları için ürün tedariki yaptıklarını vurguladı.

İhracatta hedef yüzde 60

İhracat çalışmalarına da değinen Barut, Irak, Amerika, Japonya ve İsrail ağırlıklı olmak üzere 40 ülkeye ihracat yaptıklarını, ihracat oranlarının iki yıl içinde yüzde 10-15’ten yüzde 30’a ulaştığını vurguladı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da birçok bölgede yer aldıklarını dile getiren Barut, yeni pazar arayışlarının sürdüğünü ve ihracat oranını kademeli bir şekilde yüzde 60 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Amerika pazarını çok önemsiyoruz

Fas, İngiltere ve Amerika’nın yeni pazarları arasında bulunduğunu anlatan Barut, “Bu yıl itibariyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika dışında ülke çeşitliliğini artırdığınız bir sürece girdik. Amerika ile farklı noktalarda çalışmaya başladık. Avrupa Birliği ülkelerinden Macaristan ve Bulgaristan’da varız. Çikolata kremasında İngiltere ile başladık. Reçel gönderdiğimiz Amerika pazarını çok önemsiyoruz. Amerika’da krema pazarı hızla büyüyor ve fındık kreması yeni tanınmaya başlanan bir ürün. Türkiye de bir fındık ülkesi... Neden bizim ürünlerimiz Amerika’da market raflarında yer bulmasın? Bu doğrultuda yaklaşık bir yıl sonra Amerika’ya kendi markamız olan kakaolu fındık kreması ihraç etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Amerikalıların damak tadına uygun bir ürün düşündüklerini söyleyen Barut, New York’ta düzenlenen gıda fuarında ürün tadımı yaptıklarını, bunu önümüzdeki yıl tekrarlayacaklarını ve öncesinde ürünlerini birkaç lokal distribütöre indirip somut bir adım atmak istediklerini vurguladı. Afrika pazarında büyümeye devam edeceklerine de işaret eden Barut, bu yıl bölgede iyi partnerler bulduklarını ve yansımalarını görmeye başladıklarını kaydetti.

İç pazarda rekabet gücümüzü artıracağız

Gökay Barut, Fruppa’nın bugün Amerika’da, Japonya’da, Azerbaycan’da, İsrail’de ve Macaristan’da satılan bir marka haline geldiğine, ancak Türkiye’de yeteri kadar bilinmediğine dikkat çekti.

Türkiye’de gıda sektörünün üretici ve tüketici ayağında ciddi rekabet yaşandığını, firma olarak dünün şartlarıyla mücadele edemeyeceklerini gördüklerini, bu doğrultuda iç pazarda rekabet güçlerini artırmaya odaklandıklarını ifade eden Barut, hedef kitle ve dağıtım kanallarının tespitiyle yeni bir politika izleme kararı aldıklarını belirtti. Barut, sektörde 20-25 yıllık tecrübeye sahip 3 yeni satış elemanını firma bünyesine kattıklarını, bu sayıyı yakın zamanda 5’e çıkaracaklarını ve böylece ülke genelinde birebir tanıtımlara başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Yatırımlara ağırlık veren şirket, önümüzdeki yıl yaklaşık yüzde 10 büyüme hedefliyor
 
Gökay Barut, “Toplam kapasitemizin yüzde 45 ile çalışıyoruz. Çikolatada yılsonu üretim öngörümüz 8 bin ton, reçelde ise 2 bin ton civarında” dedi. Son bir yıl içerisinde makine yatırımı yaptıklarını da vurgulayan Barut, “350 bin dolarlık çikolata üretiminde de kullanılabilen karamel şeker hattı ile üretimde ve enerjide verim sağlayan toplam 220 bin euroluk iki adet karıştırıcı aldık. Önümüzdeki yıl üretimde büyüme hedefimiz yüzde 10 civarında” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Barhan, Türkiye’nin meşhur fındığını, ABD raflarına taşıyacak
Link: Barhan, Türkiye’nin meşhur fındığını ABD raflarına taşıyacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız