Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, bilinçli bir tüketici olmanın sadece güvenilir ve kaliteli bir ürünü almakla değil, aynı zamanda satın alınan ürünlerin en iyi şekilde muhafaza edilerek tüketilmesi ile mümkün olabileceğini söyledi.

Gıdaların saklanması ve ambalajı ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurullarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Serkan Durmuş, "Süt ve süt ürünleri, ambalajları açılmadığı takdirde üzerinde yazılı olan muhafaza koşullarında (sıcaklık ve saklama yeri) son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur. Mikroorganizmaların çok kolay üremesi nedeniyle bu ürünler, ambalajları açıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre pastörize sütler için 3 gün, sterilizeedilmiş (UHT) sütler için 5-7 gündür. Krem peynir gibi yumuşak peynir türleri ambalajı açıldıktan sonra 1 hafta, tulum peyniri gibi sert peynirler ise açıldıktan sonra 3-4 hafta içerisinde tüketilmelidir." dedi.

Un, şeker, kuru bakliyat türü kuru gıdaların cam kavanozlarda, kuru ve serin yerlerde saklanması gerektiğini dile getiren Durmuş şöyle devam etti: "Meyve ve sebze ürünleri buzdolabı koşullarında saklanmalıdır. Çabuk bozulabilen ürünler olması sebebiyle, kısa zamanda tüketilebilecek ve yeterli miktarlarda satın almak hem ekonomik açıdan hem de ürünlerin sağlıklı tüketilmesi açısından önemlidir. Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünleri buzdolabında 3 gün süreyle tutulabilir. 3 gün içinde tüketilmeyecek olan et ürünleri dondurularak 6 ay muhafaza edilebilir. Çiğ et ürünleri herhangi bir işlem görmeden buzdolabında 2-3 günden fazla saklanırsa bozulma gösterecektir. Daha uzun süre muhafaza edilmek isteniyorsa böyle ürünleri pişirmek ya da dondurmak gibi işlemler uygulanmalıdır."

Ürünlerin buzdolabında renk, tat ve koku değişikliğine uğramadan saklanabilmesi için öncelikle cam kapları öneren Durmuş, dondurulmuş ürünlerin ise buzluklarda ve derin dondurucularda saklanması gerektiğini kaydetti. Gıda Mühendisi Durmuş, gıdaların derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak veya streç filme sararak dondurmanın daha doğru olacağını da hatırlattı. 

birincikuvvet.com

Ekleme Tarihi
31.08.2009
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız