Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

 
 
 HASAN AKDOĞAN / GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET
 Gıda ihtisas gümrük uygulaması kaldırıldı

  
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda ithalatındaki rolü artıyor. Kontrole tabi belirli ürünlerin gümrük işlemlerinin hızlandırılması uzun zamandır tartışılıyordu. Bu amaçla, 05.10.2013 tarihinde “Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri İle Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ” yayınlandı.

Bu tebliğ ile canlı hayvanlar, hayvansal ürünler ile bitki ve bitkisel ürünlerin (orman ürünleri, çoğaltım materyali ve diğer bitki ve bitkisel ürünler) Türkiye gümrük bölgesine giriş gümrük idareleri, gıda, gıda ile temas eden madde, malzeme ve yemlerin gıda veya yem güvenilirliğine ilişkin resmi kontrollerini yapmaya yetkili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve belirli ürünlerin ithalat gümrük idareleri belirlenmiş bulunuyor. Ürünler için ayrıntılı eşya tanımları ve GTİP listeleri belirlenmemekle birlikte, bu kapsamda tebliğin uygulanmasında tereddüt hasıl olması durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bilgi alınması mümkün bulunuyor.

Bu arada 2006/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca ihracat ve ithalata ilişkin gümrük işlemlerini kolaylaştırmak ve kara sınır kapılarında yaşanan yoğunluk ve gecikmeleri önlemek amacıyla 01.05.2006 tarihinden bu yana kara sınır kapılarında sadece transit işlemlerinin yapılmakta olduğu ve ithalat ve ihracata ilişkin gümrük işlemlerinin ise iç gümrüklerde gerçekleştirilmekte olduğu da biliniyor.

Bu nedenle, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tebliğ kapsamı ürünlerin Türkiye gümrük bölgesine girişinde 2006/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi’ndeki hüküm doğrultusunda işlem tesis edilmesine devam edilmesi gerekiyor. Çelişkili bir durum bulunmuyor. Önemli olan bu tebliğin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Bu amaçla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapılacak işlemleri kendi taşra teşkilatına şöyle duyurmuş bulunuyor;

1- Canlı hayvan ve hayvansal ürünler ile bitki ve bitkisel ürünlerin (orman ürünleri, çoğaltım materyali ve diğer bitki ve bitkisel ürünler) Türkiye gümrük bölgesine girişinde tebliğin ekinde yer alan listelerde belirtilen gümrük müdürlükleri yetkili gümrük idaresi olarak belirlenmiş, iç gümrük müdürlüklerine ihtisas gümrüğü uygulaması kapsamında herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Böylelikle, listelerde yer alan gümrük müdürlüklerinden Türkiye gümrük bölgesine girişi yapılan ürünlerin ithalatı, istenilen iç gümrük müdürlüğünden yapılabilecektir.

2- Gıda maddelerinin ithalatında yetkili gümrük müdürlüğü belirlenmesi uygulaması kaldırılmış, bunun yerine gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ve yemlerin ithalatında gıda ve yem güvenilirliğine ilişkin resmi kontrollerin yapılacağı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri belir-lenmiştir.

3- Özel durumlarından dolayı, 09.02 ve 09.03 tarife pozisyonunda yer alan çay, 6911.10 gümrük tarife alt pozisyonunda yer alan “Porselenden Sofra ve Mutfak Eşyası” ile 6912.00 gümrük tarife alt pozisyonunda yer alan yalnızca “Seramikten Sofra ve Mutfak Eşyası” (Seramikten diğer ev eşyası ve tuvalet eşyası hariç) ile 22.03, 22.04, 22.05, 2206.00, 22.07, 22.08 tarife pozisyonunda yer alan mamul haldeki alkollü içkiler için ihtisas gümrüğü uygulaması devam etmektedir.

4- 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı alt bendinde yer alan diplomatik eşya kapsamındaki alkollü içkilerin Türkiye gümrük bölgesine giriş ve serbest dolaşıma giriş işlemleri, ihtisas gümrüğü uygulaması kapsamından çıkarılmıştır.

5- Tebliğ kapsamı ürünlerin ihracatı ve Türkiye gümrük bölgesinden çıkışları, yetkili tüm gümrük müdürlüklerinden gerçekleştirilebilir.

Eğer gümrük otoritesi bu düzenlemeyi yapmasa idi gıda alanında faaliyet gösteren dış ticaret şir-ketleri kendilerini büyük bir karmaşa içinde bulabilirlerdi. Nitekim uygulama sırasında yine de sorunların çıkabileceği anlaşılıyor. Umarım kervan yolda düzülür.











http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
09.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: HASAN AKDOĞAN,Gıda ihtisas gümrük uygulaması kaldırıldı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız