Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Salçaya yüzde 40 zam yolda

Salçalık domateste yüzde 40’ı aşan oranlarda rekolte kaybına neden olan aşırı yağışlar, raflara da yansımak üzere. UMSMİB Başkanı Gençoğlu'na göre, önümüzdeki aylarda salçalık ürünün raf fiyatında yüzde 30-40 artış öngörülüyor.

BURSA - Kuraklığın yanı sıra aşırı yağışlar da birçok tarımsal üründe rekolte kaybına neden olurken, bu kayıp salçalık domateste yüzde 40’ı aşan oranlara ulaştı. Önümüzdeki aylarda salçalık ürünün raf fiyatında yüzde 30-40 artış öngörülüyor.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, özellikle aşırı yağışlar nedeniyle hammaddede ciddi kayıpların meydana geldiği 2014’ün sektör açısından son dönemdeki en olumsuz yıl olduğunu söyledi. Hava şartları, özellikle de ilkbahar yağışları nedeniyle Bursa, İzmir, Manisa ve Çanakkale bölgelerinde tüm ürünlerde yüzde 30-40 civarında rekolte kaybı yaşandığını belirten Gençoğlu, “Hammaddede kayıpların meydana gelmesi nedeniyle tarlada ürün fiyatları yüksek oranda arttı. Sözleşmeli ekim yapılan yerlerde sanayici bu artışlardan daha az etkilendi. Ürün az olduğunda piyasa şartlarına uymak zorundasınız. Bu durum önümüzdeki aylarda rafl ara yansıyacak. Özellikle salça fiyatında yüzde 30-40 civarında artış öngörüyoruz. Salça ihracatında da yüzde 30 gibi bir azalma olabilir” dedi. Gençoğlu, fiyat artışında hammaddenin yanı sıra işçilik maliyeti ve enerji zamlarının etkili olduğunu söyledi. Bu yıl 200 milyon dolar ihracat hedefini yakalayacaklarına yönelik duyduğu inancı dile getiren Gençoğlu, “Sektörde bir üründe düşüş yaşanırken, bir başka üründe artış meydana geliyor. Bu yıl özellikle içecek grubunda taleplere bağlı olarak yüzde 20-25 civarında bir artış yaşandı. Salçanın etkisini diğer ürünlerle kapatırız” diye konuştu. Genel ihracat dengelerine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Gençoğlu, döviz kurlarındaki artışın geçen yıla oranla sektörü biraz tolere ettiğini kaydetti.
 
 
 
 
Endüstriyel domateste açık 1 milyon tona ulaştı

Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinin endüstri domatesinde ülke ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığını dile getiren Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Karacabey’de 90 bin dekar, Mustafakemalpaşa’da da 15 bin dekarlık alanda ekim yapıldığını anlattı. Yıllık üretim miktarlarının normalde 1 milyon 200 bin ton olduğunun bilgisini veren Karaca, “Bu yıl başta aşırı yağışlar olmak üzere dolu ve mildiyö hastalığının da etkisiyle salçalık domateste ciddi bir kayıp oluştu. Yaklaşık 700 bin tonda kalacağız. Ege Bölgesi’nde de durum aynı. Türkiye’nin ihtiyacı yıllık 2-2.5 milyon ton. Şu an 1 milyon tonluk salçalık domates açığı söz konusu. Bu durum salça üretimini etkileyeceği gibi raf fiyatlarına da yansıyacak. Çiftçi sözleşmeli tarım yaptığı için sanayiciye salçalık domatesin kilosunu 21-23 kuruş arasında verdi. Açığa ekenlerin ürün fiyatı 35 kuruşa kadar çıktı” ifadelerini kullandı. Son yağışlarla bölgedeki zararın 60-70 milyon TL’ye ulaştığına dikkati çeken Karaca, TARSİM’e bağlı sigortaların sadece doluyu kabul ettiğini, bu nedenle yağıştan zarar gören çiftçi için devletin borç ertelemesine gitmesi gerektiğini savundu. Karaca, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ekim alanlarında önümüzdeki yıllarda daralma yaşanabileceğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Salça, zam, Domates, ihracat, sebze, Gençoğlu
Link: Salçaya zam yolda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız