Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Çay, Kahve »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 siyah çay
 yeşil çay
 bitkisel çaylar
 Kahve
 


Türk çayı markalaşmak istiyor

RTB Başkanı Erdoğan, Türk çayının tanıtımını ve ürün kalitesini arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmalar ile çay ihracatını 50 bin tona çıkartmayı istediklerini söyledi.
 
RİZE - Türk çayının markalaşmasını sağlamak amacıyla 10-12 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı öncesi sektör temsilcileri Rize'de bir araya geldi.

Rize Ticaret Borsası (RTB) salonunda düzenlenen toplantıya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

"En çok çay tüketen ülkelerden biriyiz"

Dünyanın en doğal çayını üreten bir ülke olduklarını ifade eden Erdoğan, "Aynı zamanda kişi başına en çok çay tüketen de bir ülkeyiz. Sektörümüzü geliştirebilmek için ve belirli bir seviyenin üzerine çıkarmak için çalışıyoruz" dedi.

Hedef çay ihracatını 50 bin tona çıkartmak

Erdoğan, Rize Ticaret Borsası, Türk çayı ve çay sektörüne hizmet veren insanlar olarak 2023 yılı için ortaya bir vizyon koyduklarını belirterek, "Türkiye'nin milli içeceği olan Türk çayının tanıtımını ve ürün kalitesini arttırmaya yönelik yaptığımız çalışmalar ile çay ihracatını 50 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz. 50 bin ton kuru çayı satarken katmer değeri yüksek olacak şekilde satabilelim. Tercih edilebilen bir çay durumuna gelebilelim. Böyle bir vizyonla yola çıktık. Bu yapılacak çalışmanın bizim hazırlamış olduğumuz vizyona destek vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan, 3 yıl içinde yaklaşık 8 ülkeye ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Dünya çay komitesine üye olduk"

"Yaptıklarını çalışmaları yerinde inceledik. Bu çalışmalar kapsamında kendimize hedefler belirledik. Çay kanunu yapalım dedik. Belirli bir seviyeye getirdik. Bölgede çay kanunu olması konusunda yüzde 90 oranında bir fikir var. Bir emtia borsa sistemi kuralım dedik. Dünyada çayın değerini belirleyen tadımcı insanların yetiştiğini gördük. Bu projeyi hayata geçirdik ve 50 kişiye tadımcı kurumu oluşturduk.

Çay sektörünün hedefini belirleyelim dedik. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile 5 yıllık bir kalkınma programı yaptık. 2017 yılına kadar yapmamız gereken planları ortaya koyduk. Bölgemizde ve ülkemizde eksik olan çay ürününün alınıp satıldığı mekanlar oluşturmak istiyoruz. Özellikle Rize'de bir çay çarşısı oluşturmak istiyoruz. Bunun devamında ülkemize gelen turist ve ziyaretçilerin en çok girip çıktığı havaalanlarında çay reyonları oluşturacağız. Dünya çay komitesine üye olduk. 2015 yılında çay şampiyonası düzenleme girişiminde bulunduk. Bunları 2023 hedeflerimiz arasına koyduk"

"Markalaşmak istiyoruz"

Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz ise Türkiye'de ilk kez bir çay fuarı düzenleyeceklerini belirtti.

Türkiye'den ve dünyadan sektör temsilcilerini, delegeleri aynı platformda buluşturacakları bir fuar düzenleyeceklerini ifade eden Cingöz, "Türk çayının markalaşması tek başına bu etkinlikle olabilecek bir iş değildir. Çay sektörünün bir platforma kavuşması gerekiyordu. Dünyada her sektörün kendi platformu vardır. 2008'den bu yana çeşitli ülkeleri izledik. Küresel trentler ve yerel bir tecrübe olarak markalaşmak istiyoruz. Dünyanın bu konuda aldığı mesafeler tecrübe edilmelidir. Markalaşma üzerinde konuşmamız lazım. 10-12 Nisan'da İstanbul'da bir uluslararası çay forumu düzenliyoruz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türk çayı, markalaşmak istiyor, Rize, çay, marka, Rize Ticaret Borsası , Mehmet Erdoğan
Link: Türk çayı markalaşmak istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız