Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Süt, Süt Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
Afyon lezzetin değil güvenilir gıdanın da başkenti olacak 

 
 
Modernizasyon tamam, Afyon lezzetin değil güvenilir gıdanın da başkenti olacak

AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Et ve süt sektörünün ağırlıkta olduğu Afyonkarahisar’da, 100 işletmeden yüzde 30’u modernizasyonunu tamamladı.


    Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına tam uyumlu olarak çıkartılmış 'Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onayına Dair Yönetmelik' kapsamında et kesim ve işleme tesisleriyle süt tesislerinin modernizasyonuna yönelik bir yıl önce çalışma başlatmıştı. 2012'nin sonuna kadar modernizasyon planı sunmayan 40 firma kapatıldı. Planlarını sunan 100 firmaya ise bu yılın sonuna kadar süre verildi. İşletmelerden yüzde 30’u şimdiden modernizasyonlarını tamamladı.

    “LEZZETİN DEĞİL GÜVENİLİR GIDANIN DA BAŞKENTİ OLACAK”

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, et, süt ve yumurta sektöründe inanılmaz bir değişiklik yaşandığını söyledi. Hem fiziki şartların değiştiğini, hem de üretimdeki kriterlerin standardının değiştiğini belirten Arap, “İşletmeler gerçekten bu konuda gayret gösteriyorlar. Sisteme uyum sağlayamaya çalışıyorlar. Şu anda yüzde 30’u modernizasyonunu tamamladı. Geriye kalanların büyük bir bölümü de yıl sonuna kadar tamamlar diye düşünüyoruz. Et ve süt sektöründe kapananlar olacak. Ayakta kalanlar kar edecekler. Kaliteli üretim yaptıkları için satışları artacaktır. İtibarlı işletmeler olacaklardır.” dedi.

    Arap, birçok işletmenin yeniliğe başladığını, ciddi yatırım yaptıklarını ifade ederek 100 firmanın yüzde 30’unun çalışmalarını tamamladığını, geri kalanlarda bu yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını kaydetti. Arap, "Artık Afyonkarahisar sucuk, kaymak gibi ürünlerinde sadece lezzet değil, hijyen şartlarına uygun ve izlenebilirliği sağlanmış son derece modern tesisleri ile ülke genelinde konuşulan ve diğer illere de örnek olan bir il olacaktır." diye konuştu.

    Güvenilirliği öne çıkan bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışında daha fazla tercih edileceğini ifade eden Arap, ticarette de büyük hareketlilik sağlanacağını ve sektörün daha fazla kar edeceğini dile getirdi. Arap, uygulamayla kırmızı et ve sütte geriye dönük izlenebilirliğini sağladıklarını bunun da tüketicilerin sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Hüseyin Arap, modernizasyonunu yapan işletmelerin şimdiden bunların meyvesini almaya başladıklarını belirterek, yumurta paketleme tesislerinde satışların 3’e katlandığını, market zincirlerden ve Irak’tan yoğun bir talep olduğunu anlattı.

    ETTE NELER İSTENİYOR

    Yönetmeliğin getirdiği bazı kriterler ise şunlar: "Standartları çok yüksek olan paslanmaz aletler kullanılacak. Personel soyunma odaları ayrı yerde olacak. Personel hijyen bariyerinden geçecek ve geçtiği bariyerden geri dönemeyecek. Duvarlar, zemin hijyeni sağlayacak madde ile kaplanacak. İlk ürünün girdiği yerden parçalaması, üretilmesi, hayvanların dinlendirileceği yerler, ölüm yolları, paslanmaz olacak. İç organlar hava akımı uygun noktada uygun hava sıcaklığı sağlayacak alanlarda saklanacak."


    SÜTTE NELER İSTENİYOR

    Öte yandan süt toplama ve teslim saatleri de uygulamayla disiplin altına alınıyor. Alınan kararlar doğrultusunda süt; kışın sabah saat 09.00'a, yazın sabah saat 08.00'e kadar, kışın akşam saat 18.00-20.00, yazın ise saat 20.00- 22.00 arasında toplanmış ve yerine ulaştırılmış olacak. Aynı zamanda süt toplayıcılar ise güneş ışığını geçirmeyen, korozyona dayanıklı, insan sağlığı açısından tehlike yaratmayan, sütün doğal yapısı üzerinde olumsuz etkiye sahip olmayan, sütle reaksiyona girmeyecek malzemeden olacak. CİHAN

Ekleme Tarihi
06.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Afyon lezzetin değil güvenilir gıdanın da başkenti olacak
Link: Modernizasyon tamam, Afyon lezzetin değil güvenilir gıdanın da başkent




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız