Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Su, Soda, Maden suyu  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Kıbrıs’a su taşıyacak borular hazır

Asrın projesi olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temini projesinde sona gelindi. Projenin borularını üreten Fırat Plastik, geçen yıl başladığı ve 1 yıllık taahhüt verdiği 160 boruluk üretim hedefini bu ay tamamlıyor. Boruların montajının başladığı projenin 2014 Eylül’ünde tamamlanması bekleniyor.

1995 yılında ‘Barış Suyu’ ismiyle başlayan KKTC’ye su taşıma projesinde suyun taşınacağı boruların üretiminde sona gelindi. Projenin boru üretimini yapan Fırat Plastik, 80 kilometre 150 metre uzunluğundaki 160 borunun tamamını bu ay sonunda bitirecek. Kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla Yavru Vatan’a deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Mersin Dragos Çayı’nda kurulacak Alaköprü Barajı’ndan temin edilen su, KKTC’de Güzelyalı bölgesine ulaşacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Fırat Alt Yapı Pazarlama Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr. Mehtap Uluceviz, 1 yılda projeyi tamamladıklarını ve 30 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi.
 
Proje ihalesinde Norveçli Pipelife şirketi ile yarıştıklarını söyleyen Uluceviz, “Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurtdışındaki tek rakibimiz; proje başlamadan önce; yılda sadece 14 km boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 artıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl geriye gidecekti. Biz tamamen angaje olduk. Makinenin Ar-Ge’si de, geliştirilmesi de bize ait. Bu; Fırat’ın kendi öz sermayesiyle yaptığı, hiçbir yabancı yatırımcı ya da ortağın olmadığı, büyük bir başarı öyküsüdür.” diye konuştu. Projede sona gelindiğini söyleyen Uluceviz, “Bu proje ile yılda 75 milyon metreküp; yarısı içme suyu, yarısı sulama için kullanılacak. Bu sayede hem ülkenin ekonomisi hem de tarım alanları ciddi ivme kazanacak.” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kıbrıs, su taşıyacak borular, hazır, su, Asrın projesi kıbrıs
Link: Kıbrıs’a su taşıyacak borular hazır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız