Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Su, Soda, Maden suyu  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


İzmir’in “İçme Suyu” İçin 47.3 Milyon Liralık Dev İmza

İZMİR (İHA) - Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2 yıl önce Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin yapımı için start veriyor.
 
İZSU, 47 milyon 330 bin liraya mal olacak içme suyu arıtma tesisi için Avusturyalı Va Tech Wabag firması ile 21 Aralık Cumartesi günü sözleşme imzalayacak. Sözleşmenin ardından firma, 10 gün içerisinde inşaata başlayacak. 1.5 yıl içinde tamamlanacak tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında da Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak” diye konuştu.
 
 
 
 
GÖRDES SUYU İÇİN 70 MİLYON LİRALIK YATIRIM
 
İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin liralık harcama yaptı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için ise 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak.
 
BAŞKAN KOCAOĞLU DEVREYE GİRDİ, PROJE HIZ KAZANDI
 
Gördes Barajı’nın kısa sürede bitirilebilmesi ve barajdan kente yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlanabilmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DSİ ile iş birliği yaptı. DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 2006 yılı sonunda bir protokol imzalandı. Bu protokol doğrultusunda İZSU, Gördes Barajı’ndan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kadar olan isale hattının (Yaklaşık 100 kilometre) projelerini hazırlayarak DSİ’ye teslim etti. DSİ’nin isale hattı, depo ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı’ndan kente “bu tarihten 3 yıl önce” su verilebilmesi amacıyla yeni bir planlama yapıldı. 35.5 kilometrelik boru hattının Sarıkız kaynaklarına yaklaştığı kesimde 1.620 metre uzunluğunda bağlantı boru hattı yapan İZSU, 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Manisa’nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurdu ve 2011 yılı Ekim ayında işletmeye alarak kente su vermeye başladı. Projenin ilk halinde yer aldığı gibi şimdi de Kavaklıdere Arıtma Tesisi’ni hayata geçirmeye hazırlanan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan sular, 1800 ve 1200 milimetre çapında borularla Buca ve Bornova su depolarına ulaştırılarak kentin kullanımına sunulacak” bilgisini verdi.
 
GÜNDE 360 BİN METREKÜP SU ARITACAK
 
Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Tesis günde 360 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olacak.
 
Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.
 
 

Ekleme Tarihi
18.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İzmir, İçme Suyu, 47.3 Milyon Liralık Dev İmza
Link: İzmir’in 'İçme Suyu' İçin 47.3 Milyon Liralık Dev İmza




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız