Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Su, Soda, Maden suyu  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


İçme suyu barajlarında da su bitiyor

Susuzluk, elektrik üreten barajlardan sonra içme suyu barajlarını da vurdu. İçme suyu barajlarının geçen yıl yüzde 90 olan doluluk oranı bu yaz yüzde 31’e geriledi. Uzmanlar, tedbir alınmaması durumunda sağlıklı içme suyuna erişimin zorlaşacağını ve su sıkıntısının başlayacağını belirtiyor.

Mart ve nisan yağmurlarının beklenilenden az olması elektrik üreten barajlardan sonra içme suyu barajlarını da vurdu. Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul’da, yağışların mevsim ortalamasının altında kalması sebebiyle içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yüzde 31’e kadar geriledi. Başkent Ankara’nın içme suyu barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 34 civarında. Sakarya ve Kocaeli’ne içme suyu sağlayan Sapanca Gölü’nde de su seviyesi kritik düzeye gerilemiş durumda. Uzmanlar acil olarak tedbir alınmaması durumunda sağlıklı içme suyuna erişimin zorlaşacağını ve su sıkıntısının baş göstereceğini belirtiyor.

Türkiye’de kış aylarında beklentilerin aksine yeterli karın yağmaması, bahar aylarında ise yağışların mevsim normallerinin altında kalması sebebiyle son yılların en kurak kışını yaşadı. Enerji ve Su Yönetimi, ihtiyaç olan suyun karşılanması için umutlarını mart ve nisan yağmurlarına bağlamıştı. Ancak, mart-nisan yağmurları da barajları doldurmayınca, kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Tehlike elektrik üreten barajların yanında içme suyu ihtiyacını sağlayan barajlara da yansıdı. Yılın ilk 3 ayında elektrik üreten barajlara gelen su geliri yüzde 60 azalırken içme suyu barajlarındaki doluluk oranı da yüzde 30 seviyelerinde kaldı.

Yağmayan nisan yağmurları, kuraklık tehlikesini artırdı. Su Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre büyükşehirlerde yaz aylarında temiz içme suyu konusunda sorun yaşanabilir. Metropol şehir İstanbul’da geçen yıl içme suyunu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 90 civarında iken bu yaz oran yüzde 31’lere geriledi (22 Nisan itibarıyla). Ankara için de benzer durum söz konusu. Fakat, Ankara’nın durumu İstanbul’a göre nispeten biraz daha iyi. Ama başta her iki büyük şehir olmak üzere ciddi su sıkıntısı söz konusu.
 
ELEKTRİK KALİTESİ DÜŞECEK

Öte yandan Zaman’ın dün ‘Kuraklık krize dönüşüyor, elektrik ithal edilecek’ başlıklı haberi geniş yankı uyandırdı. Sektör kaynaklarına göre, elektrik üreten barajlarda susuzluk tehlikesi ciddi boyutlarda. Aynı kaynaklar konuya açıklık getirdi: Barajlar, doğalgaz akışında sıkıntı yaşandığı dönemlerde depo görevi görüyordu. Ancak suyun azalmasıyla, gazda muhtemel bir sıkıntı krize neden olur. Yaz aylarında özellikle barajların olduğu bölgelerde elektrik kesintisi ve kalitesiz elektrik riski yüksek. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sözlerinin aksine enerji ithalatına gerek olmadığını söyledi. Eroğlu, “Enerji barajlarında yüzde 50 doluluk var. Enerji ithalatına gerek yok.” dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız önceki gün kuraklık nedeniyle İran, Gürcistan ve Bulgaristan’dan elektrik ithal edileceğini açıklamıştı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İçme suyu, barajlar, Susuzluk, elektrik üreten barajlar
Link: İçme suyu barajlarında da su bitiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız