Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Diğer içecekler  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Şaraptan üzüm suyuna döndüler

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi’ne bağlı Mursallı köyünde 2007 yılında devlet destekli şaraphane kuran Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, alkol yasasının değişmesi üzerine yetiştirdikleri 400 ton üzümle şarap yerine üzüm suyu üretmeye başladı.

Şarköy’ün Musallı köyündeki üzüm yetiştiricileri, 2007 yılında şarap üretim tesisi kurmak için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da kredi desteği ile 2009 yılında şarap seri üretimine geçen kooperatif ilk yıl 200 bin litre, sonraki yıllarda ise 400 bin litre kapasiteye çıktı. Kooperatif Başkanı Nihat Balkan, hükümetin ÖTV ve alkollü içeceklerle ilgili yaptığı düzenlemelerin ardından şarap üretiminden vazgeçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

61 ORTAKLI KOOPERATİF

Bu nedenle köyün adını taşıyan marka ismiyle üzüm suyu üretimene yöneldiklerini söyleyen Başkan Balkan şöyle dedi: “Tesisi kurma çalışmalarına 2007 yılında başladık ve 2009 yılında şarap üretimine geçtik. Tesisi kurarken yüzde 50 devletten kredi desteği aldık. Kurduğumuz şaraphanede 200 bin litreyle üretimle başladık. Her yıl üretim artırımı yaparak 400 bin litreye ulaştık. Devletin şarap üzerinde uyguladığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve son olarak alkollü içeceklerde uyguladığı yasalar sektörü bitirme noktasına getirdi. Biz de Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün yardımıyla üzüm suyu üretimine geçtik.” Balkan, bu yıl ilk olarak 3 bin litre üzüm suyu şişelediklerini de sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: alkol yasası, düzenleme, mursallı köyü, şarap, şaraphane, tarımsal kalkınma kooperatifi, tekirdağ, üzüm suyu Her türlü hakkı saklıdır.
Link: Şaraptan üzüm suyuna döndüler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız