Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Starbucks’a çevreci rakip

İsveçli Wheely’s, güneş enerjisi ile çalışan kahve makinesi ile yeni bir franchise modeli yaratmayı hedefliyor. Projenin amacı, büyük bütçeleri olmayan genç girişimcilerin yatırım yapmak isteyecekleri küresel bir zincir kurmak.

İSTANBUL - ABD'de 13 binin üzerinde Starbucks dükkanı var. Dünya geneline baktığımızda da Starbucks’ın ulaştığı sayı oldukça yüksek. Dolayısıyla bağımsız bir kahve markası yaratmak ve bu markanın rekabet etmesini sağlamak kolay değil. Fakat İsveçli bir tasarım firması, düşük bütçeli genç girişimcilere kendi mini kahve dükkanlarını kurma şansı tanıyor. Bu minik dükkan, güneş enerjisi ile çalışan, bisiklet üzerinde yer alan mobil bir kahve dükkanı. Fast Company’de yer alan habere göre, İsveçli tasarımcıların hedefi yeni bir franchise modeli yaratmak ve bu sayede düşük bütçeli genç nesillerin yatırım yapmak isteyebileceği bir zincir kurmak. Öncelikli hedefl eri Avrupa. Mobil kahve dükkanını geliştiren şirketin adı Nordic Society For Invention and Discovery. Şirketin kurucularından Per Cromwell, “Büyük markalarla yaptığımız çalışmalardan neler öğrendiysek, onları kullanmak istedik. Düşüncemiz bir franchise’ın sağladığı fırsatlardan, çok daha ucuz bir şekilde yararlanmak. Bunları, fiyatlandırma, markalaşma, sosyal medya, ürün geliştirme olarak sıralayabiliriz” diyor.

Marka olmak önemli

Proje, Indiegogo yoluyla fon topluyor. Şu an için fiyatı bin 800 dolar. Yani bu parayı veren Wheely’s Cafe’nin tamamını satın alabiliyor: Bir bisiklet; kahve makinesini çalıştıran güneş enerjisi sistemi; depo ve müşterileri koruyan bir şemsiye. Cromwell, “Küçük, bağımsız kahve dükkanlarını seviyoruz, ama bir markaya ait olmanın daha avantajlı olduğunu kabul etmemiz gerekir. En azından geçtiğimiz 40 sene boyunca, küresel markaların büyük başarılara imza attığını gördük” derken, markalı bir kahve olarak Starbucks’la daha iyi rekabet edeceklerini düşünüyor. Wheely’s’den franchise alan kişiler, belli bir coğrafi bölgenin haklarını ele geçirmiş olacaklar. Şirket aynı zamanda, tüm franchise’ları daha geniş bir küresel ağ içinde toplamayı da amaçlıyor. Böylece birbirleri ile bağlantı kurabilecekler. Şirket, yönetim ve pazarlama konularında yasal danışmanlık vermeye devam edecek.

Her ne kadar İsveçli şirket, Starbucks ve diğer zincirlerle rekabeti amaçlasa da, hedefi çok büyümek değil. Cromwell’in yorumları şöyle: “Süper markalar dünyayı sıkıcı bir hale çeviriyorlar, ama markalar temelde kötü değil. Wheely’s’in mantıklı bir büyüklüğe ulaşmasını, ve dünya geneline yayılabilmek için yeterince karlı olmasını hedefl iyoruz. Ama istediğimiz tüm dünyaya hakim olması değil.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Wheely’s, Starbuck, enerji, güneş, kahve
Link: Starbucks’a çevreci rakip




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız