Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 

Milli içki' oldu, üretim ve tüketimde artış bekleniyor


Türkiye'de tüketimi evlerde yapılanla birlikte 1 milyon 250 bin ton olan ayranın "milli içki" olarak tanımlanmasından sonra üretim ve tüketiminin hız kazanması bekleniyor.



İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz ay yaptığı "milli içkimiz ayrandır" açıklaması sonrası ayranın üretim ve tüketiminde artış bekleniyor. TÜİK ile Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE) verilerine göre, ayran üretim ve tüketimi Türkiye'de her geçen yıl artıyor. Türkiye'de ambalajlı ayran üretimi 2008-2012 yılları arasında 2 katına yakın artarak 508 bin 444 ton oldu. Evlerde yapılan üretim de dikkate alındığında Türkiye'deki ayran tüketiminin 1 milyon 250 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türkiye'de ayranın çok tüketilen bir içecek olduğunu, hazır ayran olarak alınmasının yanı sıra geleneksel olarak evlerde yoğurdun sulandırılması ile de sıkça yapıldığını anlattı. Türkiye'deki ayran tüketimin 1 milyon 250 bin ton olduğunun tahmin edildiğini bildiren Yörük, Avrupa'da yerleşik Yoğurt ve Canlı Fermente Süt Derneği'nin (YLFA) açıklamasına göre fermente süt ürünleri üretiminin yıllık 736 bin ton olduğunu, bu rakamın içerisinde ayranın yer almadığını kaydetti. Yörük, "Oysa ayranın tek başına Türkiye'deki kayıtlı üretimi yaklaşık 508 bin 444 ton olup, evlerde yapılan üretim de ilave edildiğinde bu rakam tüm dünyadaki fermente süt ürünlerinin neredeyse iki katı kadar olmaktadır" dedi.

Ayran en çok Irak'a ihraç ediliyor

Türkiye'de 2009'da bin 782 ton olan ayran ihracatının 2010'da iki kattan fazla artış göstererek 4 bin 155 tona yükseldiğini bildiren Yörük, bu rakamın 2011'de 3 bin 360 tona, geçen yıl ise 3 bin 185 tona gerilediğini söyledi. Yörük, bu yılın ilk çeyreğinde 550.9 ton olan ayran ihracatının dolar bazında 403 bin 90 dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Ayran ihracatının en çok Irak'a yapıldığını anlatan Yörük, Kuveyt, Azerbaycan, Kosova, KKTC, Gürcistan, Arnavutluk, Libya, Türkmenistan, Bosna Hersek ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere de ihraç edildiğini bildirdi. Türkiye'ye özgü olan ayranın tüketiminin bu yıl da artmasını beklediklerini kaydeden Yörük, ayranın AB ülkeleri, Rusya ve Kazakistan gibi ülkeleri de içerisine alan CCEURO Bölgesi'nde standardının oluşturulması için çalışmaların devam ettiğini anlattı. Yörük, ayranın Avrupa Bölgesi'nde uluslararası bir standardının olması ve tüm bu ülkelerde adının ayran olarak yer alması için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Uzun vadede büyümeye destek verecektir

Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker de, satışlarda mevsimsel artışın başladığını ifade ederek, pazarın son 10 yıldır hızla büyüdüğünü, Başbakanın sözlerinin uzun vadede bu büyümeye destek vereceğini söyledi.

'Ayran gerçekten de milli içki, satışlar artacak'

Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, ayran satışlarındaki artış trendinin bu yılın ilk 4 ayında da devam ettiğini, yılbaşından bu yana satışların yüzde 10-15 yükseldiğini kaydetti. Arınık, "Bu artış, genel bir trend mi, yoksa Başbakan'ın açıklamasıyla mı ilgili, tam bilemiyoruz. Ama bu artışta Başbakan'ın açık amasının mutlaka etkisi vardır. Açıklama, satışlardaki artışa ivme kazandırdı, artışı hızlandırdı" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından önümüzdeki dönemde ayran satışlarının daha artacağını savunan Arınık, "Ayran gerçekten de milli içkimiz. Atalarımızdan, kalma bir içki. Ayran tüketiminin daha da teşvik edilmesi lazım" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: ayran, milli içki
Link: Milli içki oldu, üretim ve tüketimde artış bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız