Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler

Asitli içecek ve çay suyun yerini tutmaz

Ramazan'da uzun saatler susuz kalmak vücudu zorluyor. Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bu durumdan daha çok etkilenen astım hastalarına "Çay ya da asitli içecekler değil, su için" diyor


Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında, oruç tutmak isteyen astım hastalarına tavsiyelerde bulunan alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astım ve sinüzitin susuzluktan en çok etkilenen iki hastalık olduğunu belirtiyor. Tabak, vücudun susuz kalmasının önemli bir problem olduğuna, susuz kalınan sürenin artmasıyla vücudun giderek kurumaya başladığına dikkat çekiyor.

ÖKSÜRÜK BAŞLAR

Tabak, susuzluğa bağlı olarak, vücutta dolaşan kanın koyulaştığını ve akışkanlığını kaybettiğini; bazı dokuların kanlanamamasının ise ileri yaş hastalarda, beyin ve sinir sağlığı açısından ciddi sorunlar oluşturduğunu anlatıyor. Özellikle solunum sistemindeki salgıların kurumasının ve koyulaşmasının, bunların vücuttan atılmasını zorlaştırdığını, bunun sonucunda da rahatsız edici bir öksürüğün oluştuğunu söylüyor.

SALGILAR KURUR

Kronik bir solunum yolu problemi olan hastaların uzun süre susuz kalması hastalıklarının alevlenmesine neden olabiliyor. Astım ve sinüzitin susuzluktan en çok etkilenen iki hastalık olduğunu belirten Tabak, astımda akciğerlerdeki salgıların kuruduğunu ve atılmasının zorlaştığını, bunun sonucunda da bronş daralması yaşandığını sözlerine ekliyor. Sinüzitte ise aynı durumun burun salgıları için geçerli olduğunu ve geniz akıntısının atılmasının zorlaştığını vurguluyor. Bu yüzden oruç tutanların, özellikle de astım ve sinüzitten muzdarip olanların iftar ve sahur arasında bol bol su içmesi gerektiğinin altını çiziyor.

REFLÜ DE TETİKLİYOR

Susuzluğun yanı sıra uzun süre aç kalmanın da vücut açısından zararları vardır. Uzun saatler aç kalmak öncelikle kan şekerinin düşmesine neden olur. Düşen kan şekeri, iftarda aşırı ve hızlı yemek yenmesi ile yükseltilmeye çalışılır ama bu sefer de kişi normalde tükettiğinden çok daha fazla yemek yiyebilir. Bir de bunun üzerine iftarda tercihler şekerli ve yağlı gıdalar yönünde olduğu takdirde, sağlıklı insanlarda bile reflü oluşabilir. Reflünün astım hastalarının yüzde 80'inde var olan bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tabak, dolayısıyla bir seferde çok yemek yenirse reflünün tetiklenmesi ile astımın da alevlenebileceğini belirtiyor.

Özellikle yatmaya yakın zamanlarda yemek yendiğinde, mideden yukarı taşan asitli mide içeriği, direkt akciğerlere kaçıyor ve öksürük, hırıltı, nefes darlığı ortaya çıkıyor. Tabak ayrıca susuzluğun mutlaka su içerek giderilmesi gerektiğini belirtip "İftar sonrası su yerine çay, kahve gibi kafeinli içecekler içmek, asitli içecekleri tercih etmek mide asidini artıracaktır. Bu da reflü ve astımı tetikleyecektir" diyor.







mylife.com.tr

Ekleme Tarihi
14.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Asitli içecek ve çay suyun yerini tutmaz, gıda tarım
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız