Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


ABD'de yasak Türkiye'de serbest

Gazlı içeceklere kızıl rengi veren 4-Mel isimli kimyasal maddenin kanserojen içerdiği iddia edildi. Bu madde artık ABD’deki kolalarda kullanılmayacak. Ancak Türkiye ve Avrupa’da eski formülle satılmaya devam edilecek.
 
Amerika’da yayınlanan dünyaca ünlü bilim dergisi Tech Times’da yayınlanan “Suni renklendirme yapan 4-methylimidazole (4-Mel) potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyor” makalesi bilim ve gıda dünyasını birbirine kattı. İki yıl önce yayınlanan makalenin ardından konu üzerine eğilen Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Çevre ve Sağlık Bilimleri Ulusal Akademisi ‘karamel’ adı da verilen bu kimyasalın potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtti. California Eyaleti ise 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerine kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa çıkardı.

Gazetevatan’ın haberine göre; Ürünlerinin üzerinde herhangi bir uyarı ibaresi bulundurmayı reddeden Coca Cola ABD pazarındaki ürünlerinin içeriğindeki karamelin çekileceğini duyurdu. Ancak Avrupa Yemek Güvenliği Otoritesi ‘karamelin’ herhangi bir tehlike oluşturmadığına kanaat getirdi. ABD’de kansere yol açtığı gerekçesini bilimsel olarak temelsiz bulan Coca Cola, “Biz yıllardır formülümüzü zamana göre değiştirdik. Ancak asla tehlikeli bir şey satmadık. Satmayacağız” dedi. 1886 yılında üretilen ilk Coca Cola kokain içeriyordu. Onun yerine 1904’te kafein konularak 1985 yılına kadar aynı içerik kullanıldı. Şirketin son 29 yıldır tadını daha şekerli yapan bir kimyasal kullanıldığı biliniyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kanser tehlikesi, kola, ABD, Türkiye, kola yasağı
Link: ABD'de yasak Türkiye'de serbest




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız