Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Fırat’ın Dev Borularıyla KKTC’nin İçme Suyu Hasreti Sona Eriyor

KKTC’nin yüzyıllardır süren içme suyu sorununu çözmek amacıyla hayata geçirilen “Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a İçme Suyu Temini” projesinde sona gelindi. FIRAT tarafından bu proje için özel olarak üretilen, kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla, deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Dev boruların; arge, mühendislik, üretim ve denetimi de yüzde yüz Türk markası Fırat tarafından gerçekleştiriliyor.

FIRAT’ın ürettiği dünyanın en uzun polietilen borularıyla önümüzdeki 50 yılda Kuzey Kıbrıs’ın içme suyu hasreti sona erecek. İmkansız gibi gözüken 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan boruların üretim ve kaynak işlemleriyle birlikte, “basınç” ve dayanıklılık” testlerini de gerçekleştiren FIRAT, bu önemli üretimin her aşamasında bizzat yürütücülük görevini de üstlendi. Böylece FIRAT, nesilleri etkileyecek bu çalışmanın hem hayata geçmesi hem de uzun soluklu, dayanıklı ve kalıcı olmasının temini adına vazgeçilmez bir görevi de yerine getiriyor.
 
 
 
 
5 Futbol Sahası Büyüklüğünde Borular

Deniz altından yılda 75 milyon metreküp içme suyunun taşınacağı dünyanın en büyük borularının üretimi için geçen yıl, Mersin Taşucu’nda, 4400 m² üretim alanı kuruldu. Her biri 182.5 ton ağırlığında boruları üreterek ülkemizde ve dünyada bir ilki gerçekleştiren FIRAT, üç ayrı ekstrüksiyon hattı kurarak bu üretimi gerçekleştirmeye başladı.

FIRAT Alt Yapı Pazarlama Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr Mehtap Uluceviz; “Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurtdışındaki tek rakibimiz; proje başlamadan önce; yılda sadece 14 km boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 arttıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl ötelenecekti. Biz tamamen angaje olduk. Dünyanın en büyük kapasiteli makinesinin yatırımını yaptık. Makinenin ar-ge’si de, geliştirilmesi de bize ait. Bu; FIRAT’ın kendi öz sermayesiyle yaptığı, hiçbir yabancı yatırımcı ya da ortağın olmadığı, büyük bir başarı öyküsüdür.”dedi.

Dr Mehtap Uluceviz konuşmasına; “Projenin başlatma, planlama ve tasarım; daha sonra ise yürütme ve inşaat aşamalarında titizlikle çalıştık. ‘Başlatma’ aşamasındaki hedeflerimize, bugün geldiğimiz ‘bitirme’ aşamasında yüzde yüz ulaştık. Üstelik boru başına %25 daha az maliyetle… Uygulama projesi hazırlık safhasında PE 100 borularda yapılması gerekli tüm testler, bizim ürettiğimiz borularda yapıldı. Bu aşamada sırf bu projenin gerçekleşme ihtimali olduğu için büyük bir yatırım kararı aldık. Dünyada PE 100 borunun üretilebildiği en büyük çap olan 2500 çapta boru üretilebilecek üretim hattının siparişini verdik. Böyle bir öngörü ile zamanında bu yatırım firmamız tarafından yapılmamış olsaydı toplamı 80 km olan 1600 mm çapında 500 metre uzunluğunda boruların 1 yılda üretim şansı dünyada hiçbir firmada olmayacaktı.”şeklinde devam etti.

Dr Uluceviz proje detaylarıyla ilgili olarak da; “Aynı zamanda bütün olasılıkları göz önüne alıp bir üretim hattı daha sipariş verdik. Bütün ekibin özverili çalışmaları sonunda Proje sahibi DSİ ve proje üstlenici firmalarına verdiğimiz sözü tutarak 19 Kasım 2012 günü ilk borunun üretimine başladık. Kesintisiz 500 metre boru üretiminde oluşabilecek tüm riskler; gerek elektrik, gerek ekipman, gerek hammadde, gerekse işçilik bakımımdan değerlendirilmiş olup bütün bunlar için gerekli yatırımlar planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bütün proje ekibi olarak dünyada bir ilki gerçekleştirerek 80 km ve standartların üzerinde kalite performansına sahip boruların üretimini gerçekleştirmenin gururunu paylaşıyoruz.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ’nin ortaklaşa yürüttüğü KKTC Su Temini Projesi’nin “Türkiye”, “Deniz Geçişi” ve “KKTC” olmak üzere 3 ayağı bulunurken bu dev projesinin en önemli bölümü olan “Deniz Geçişi” FIRAT’ın PE Boru üretimindeki yüksek mühendislik bilgisi, tecrübesi, üretim hızı ve dünya plastik literatürüne girmiş başarıları ile hayata geçmektedir.
 
  

Ekleme Tarihi
17.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fırat’ın Dev Borularıyla, KKTC’nin İçme Suyu Hasreti, Sona Eriyor, KKTC, Fırat boru, içme suyu, su, proje, asrın projesi
Link: Fırat’ın Dev Borularıyla KKTC’nin İçme Suyu Hasreti Sona Eriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız